PNL a pierdut pe mâna lui (și a lui Klaus Iohannis). Noroc de AUR

0
820
Liberalii și președintele Klaus Iohannis prezintă, în mod public, partea plină a paharului: PNL a obținut un procent mai mare la alegerile parlamentare din 2020 față de 2016, iar împreună cu URS-PLUS și UDMR poate forma o majoritate parlamentară și, implicit un guvern. Mai mult, se adaugă faptul că PSD, deși a ieșit primul și la aceste alegeri, a scăzut foarte mult în opțiunile electorale și nu are cu cine să constituie o majoritate parlamentară. Realitatea este, însă, alta, iar declarațiile politice sunt parțial adevărate.
PNL este marele pierzător al alegerilor parlamentare din 6 decembrie, în ciuda scorului mai bun decât acum 4 ani. Toate acțiunile și sondajele pre-electorale indicau PNL drept câștigător și un PSD resemnat cu perspectiva următorilor 4 ani de opoziție. Votul din 6 decembrie a dat peste cap toate calculele. Pandemia de coronavirus, participarea foarte scăzută la vot și rezultatul noii formațiuni surpriză AUR sunt prezentate drept cauze principale ale eșecului PNL.
Adevărul este că PNL a pierdut pe mâna lui (și a președintelui Iohannis, la pachet). Doar pandemia poate fi trecută pe lista cauzelor obiective care au dus la un scor electoral sub așteptări în dreptul liberalilor. Cauzele eșecului electoral din 6 decembrie se găsesc în PNL. Unii lideri PNL au început să facă aceleași greșeli precum PSD. Stilul arogant și autosuficiența s-au transferat rapid din zona roșie în zona galbenă. Unii lideri PNL s-au crezut invincibili în acest an electoral, în ciuda pandemiei și a nemulțumirilor exprimate de o parte dintre români. Aversiunea românilor față de PSD s-a diminuat și o parte s-a transferat spre PNL. Dar nu din cauza vreunei acțiuni deștepte din partea pesediștilor, ci chiar din cauza peneliștilor. Unii români nu au simțit empatie și înțelegere din partea liderilor PNL, inclusiv din partea președintelui Iohannis. Poate că au avut intenții bune și s-au gândit la diminuarea efectelor negative ale pandemiei în toate domeniile, însă comunicarea și aplicarea măsurilor au lăsat de dorit. Erorile de acțiune și bâlbele de comunicare au depășit nivelul acceptabil în situații de criză. Iar mesajele ”clasice” anti-PSD – anticorupție, depolitizare, fără clientelă politică, promovarea valorilor – nu au mai fost credibile în declarațiile liderilor PNL.
Un partid aflat la guvernare trebuie să acționeze altfel decât un partid aflat în opoziție. PNL a avut, timp de un an, aproape tot actul guvernării în mână. E adevărat că, la nivel legislativ, a fost permanent blocat de PSD, care deținea majoritatea. Populismele au dat pe dinafară din partea PSD. Acest blocaj parlamentar trebuia să-i facă pe liberali mai atenți, mai precauți, mai șireți. Însă, mulți liberali s-au crezut pe cai mari odată cu preluarea guvernării și căderea PSD în opțiunile electoratului. Mirajul puterii i-a cuprins pe cei mai mulți dintre liberali, care nu au mai văzut pragul de jos. Românii le-au dat votul anul trecut, i-au înțeles și susținut în prima parte a acestui an, iar ei s-au crezut învingători de drept. Liberalii au crezut că românii le vor accepta orice, îi vor accepta cu toate greșelile, doar ca să nu mai ajungă PSD la putere. Un prim semnal negativ a apărut la alegerile locale din 27 septembrie. Rezultatele PNL, chiar dacă foarte bune pe alocuri, nu au fost pe măsura așteptărilor. Acest lucru nu i-a alarmat pe liderii PNL. Între scrutinul local și cel parlamentar, se pare că PNL nu s-a trezit la realitate. Au continuat greșelile și stângăciile. Toate acestea au fost exploatate la maximum de PSD și nu numai, care au apăsat și mai mult pedala populismului și demagogiei. Au prins terenul slab și au acționat, în propriul interes electoral, așa cum fac partidele de la noi. Cât despre formațiunea surpriză AUR … oamenii vorbesc foarte mult acum, că de-abia au descoperit-o, deși a fost votată de circa 9% dintre românii prezenți la urne. Fără alte speculații, dacă n-ar fi fost AUR, atunci PSD ar fi avut un scor mai bun, la o distanță mai mare de PNL, astfel că liberalii ar fi spus adio guvernării.
În ultimele luni, s-a observat o persistență de neînțeles din partea unor lideri PNL în greșeală. Numai ei aveau dreptate, alții nu. S-au încăpățânat în eroare și nu au vrut să repare ce se putea repara. Au fost erori și în cazul desemnării unor candidați la locale și parlamentare. În tot acest timp, cei mai mulți dintre liberali, activiști și simpatizanți, au muncit zi de zi, s-au implicat sută la sută și au crezut în victoria PNL. Pentru ei, dezamăgirea scorului electoral din 6 decembrie este mai mare, chiar dacă nu au avut de pierdut posturi sau avantaje personale.
PS – După ce PSD a pierdut și PNL a câștigat alegerile europarlamentare, în mai 2019, am scris ASTA și ASTA. Învață cineva din greșeli?