Spitalul Judeţean Focşani se zbate în datorii, Catedrala primeşte, sistematic, milioane de euro

0
351

Incendiul din clubul #Colectiv readuce în atenţia opiniei publice slăbiciunile sistemului sanitar din România şi slaba capacitate de intervenţie în cazuri similare. În paralel, oamenii se revoltă faţă de priorităţile autorităţilor, cum ar fi cea de a aloca sume uriaşe către biserici, în antiteză cu subfinanţarea sistemului sanitar. O situaţie similară se regăseşte şi la Focşani, unde, în timp ce Spitalul Judeţean ”Sfântul Pantelimon” se află la limita subzistenţei, înregistrând datorii de la an la an, Catedrala se află, la fiecare alocare de bani, în atenţia autorităţilor. De altfel, directorul acestei instituţii, Constantin Mândrilă, a şi fost demis pentru proasta gestionare a unităţii,de către fostul ministru liberal Eugen Nicolăescu, dar a fost repus pe funcţie de guvernarea PSD. “Dacă la Focşani managerul nu a înregistrat datorii şi are din urmă şi nu este vina lui, atunci nu are nicio problemă cu legea. O să încercăm să vedem cum îl ajutăm să ducă la bun sfarşit şi nenorocirile din spate. Dacă este vinovat, el trebuie să ne părăsească şi să căutăm pe cineva capabil să conducă un spital fără să facă arierate”, spunea Nicolăescu, la Focşani.

Oprişan refuză să preia Spitalul Judeţean

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Vrancea refuză sistematic să preia Spitalul Judeţean, astfel că finanţarea acestuia rămâne, încă, în sarcina Ministerului Sănătăţii, care i-a plătit sistematic arieratele, adică datoriile, lui Mândrilă. Când e vorba, însă de bani către biserici, Consiliul Judeţean e foarte generos. Pentru Catedrala „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva”, până în prezent, autorităţile au alocat pentru construcţia edificiului bisericesc 6 milioane de lei, insuficienţi pentru amploarea şi anvergura construcţiei. De altfel, şi Biserica a început să strângă fonduri pentru spitalul judetean focsanifinalizarea Catedralei „Naşterea Maicii Domnului şi Sfânta Cuvioasa Parascheva”, prin colectă publică. Aproape că nu există biserică în Focşani care să nu aibă afişat, la intrare sau înăuntru, anunţul prin care „este apreciat orice ajutor pentru finalizarea construcţiei Catedralei din Focşani”.

Parangheliile şi bisericile – finanţări consistente, infrastructura şi spitalele mai aşteaptă

Focşaniul este un oraş cu foarte multe biserici, peste 80 de lăcaşe de cult, repartizate la 70 de mii de locuitori, care ar însemna una la aproximativ o mie de oameni, iar Primăria şi Consiliul Local nu alocă fonduri doar catedralei, ci şi altor biserici din oraş. Spre exemplu, numai în 2012, an electoral, municipalitatea a locat peste un milion de lei bisericilor, în 2013 alocarea fiind înjumătăţită. Sunt voci printre enoriaşi care spun că nu statul ar trebui să finanţeze lăcaşele de cult, ci Biserica însăşi şi oamenii cu dare de mână. „Sunt străzi şi cartiere care arată jalnic, cred că Primăria ar trebui să aloce mai puţini bani către biserici, care, oricum, nu cad pe noi, şi mai mulţi pentru infrastructura veche de peste 30 de ani. La fel şi cu spectacolele, de 1 mai, de ziua Europei, de ziua nu ştiu cui, se dau prea mulţi”, s-a pronunţat unul dintre enoriaşii focşăneni.

Catedrala Focsani2Opoziţie sau Putere, unite întru finanţarea bisericilor

De-a lungul timpului, Consiliul Local Focşani a avut pe ordinea de zi a şedinţelor nenumărate proiecte de finanţare publică a bisericilor. Fără excepţie, consilierii locali, fie că erau din partidele de opoziţie, fie că erau din arcul puterii, au fost de acord, cel puţin tacit, cu alocarea sumelor consistente de bani pentru lăcaşele de cult. Acest lucru s-a materializat ori prin votarea proiectului, ori prin abţinere, însă toate proiectele de finanţare a bisericilor cu bani publici au trecut de plenul Legislativului focşănean.