marți, octombrie 8, 2024
AcasăStiri InterneElevi şi profesori din Cernăuţi, în schimb de experienţă la Colegiul "Unirea"

Elevi şi profesori din Cernăuţi, în schimb de experienţă la Colegiul „Unirea”

În perioada 29 octombrie – 1 noiembrie s-a desfășurat o altă etapă a proiectului trans-frontalier “Refacerea legăturilor de suflet cu românii din spațiul ex-sovietic” inițiat de Asociația Uniriștii cu finanțarea Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni.
Proiectul își propune o deschidere către spațiul răsăritean, acolo unde, vremelnic, frontierele despart românii de români. Uniriștii sunt primii din județ care au inițiat parteneriate educaționale cu școlile și comunitățile românești din spațiul ex-sovietic. Inițiatorul proiectului, profesorul de istorie Adrian Atarcicov, și-s propus revigorarea sentimentului național al românilor din afara frontierelor actuale ale statului român cât și promovarea valorilor comune europene. Grupul țintă al proiectului îl reprezintă elevii și profesorii comunităților românești din spațiul ex-sovietic (Basarabia, Bucovina) și refacerea unor legături de suflet prin acțiuni culturale și educative comune.
unnamed (2)unnamed (7)
Manifestările au debutat cu primirea delegației de 25 de elevi și profesori cernăuțeni de către primarul municipiului Focșani, domnul Decebal Bacinschi. După schimbul de impresii a urmat vizita la CNU unde au fost întâmpinați de către directorul colegiului, dl. Cornel Noană și de către inspectorul școlar general adj. dna Lidia Dumbravă. Oaspeții cernăuțeni, îmbrăcați în costume populare specifice Bucovinei au susținut un scurt program artistic pe scena sălii de festivități a CNU, moment urmat de aplauzele colegilor lor uniriști. Vizita a inclus și un schimb de experiență între cele două instituții de învățământ, urmat de vizitarea altor obiective din municipiu: Muzeul Unirii Principatelor și Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia.
unnamed (5)unnamed (4)
Pentru ziua de vineri uniriștii au pregătit pentru oaspeții cernăuțeni o vizită la Palatul Parlamentului urmată de alte obiective cultural-istorice din București.
Ziua de sâmbătă a fost dedicată unui tur al Vrancei care a inclus vizitarea mausoleelor Mărășești și Mărăști, a mânăstirii Brazi, a școlii gimnaziale Simion Mehedinți din Soveja și a orașului Odobești.
unnamed (3)unnamed (6)
Delegația oaspeților cernăuțeni condusă de dl director Ivan Ignat având în componența sa 14 cadre didactice, între care și insp. general adj. al regiunii Cernăuți și 10 elevi, s-a arătat profund impresionată de cele văzute, de locurile vizitate dar mai ales de elevii și profesorii vrânceni. Gimnaziului nr. 6 din Cernăuți este singura instituție de învățământ preuniversitar cu predare în limba română din Ucraina și din acest motiv vizita a constituit un prilej deosebit de a fi alături de România și manifestările românismului.
Activităţile proiectului vor continua cu o nouă vizită a uniriștilor în Cernăuți, implicând un număr cât mai mare de elevi și profesori din comunitățile reprezentate în proiect.
Scopul final al proiectului urmărește promovarea tradiţiilor, obiceiurilor, istoriei și spiritualității românești precum și o mai bună relaționare între elevii și profesorii români din cele două școli.
spot_img

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu