luni, mai 27, 2024
AcasăActualitateTaraba de candidați pentru Focșani

Taraba de candidați pentru Focșani

Față de alte județe, organizațiile politice din Vrancea sunt evazive în ceea ce privește posibilii candidați la primăriile orașelor. În alte județe candidații apar, deja, în prim planul vieții sociale. Sau, cel puțin, partidele își conturează destul de clar numele posibile în municipiile reședință de județ sau în alte orașe importante.
La noi, discreție maximă. Doar tatonări și multe speculații. Toți au rămas la stadiul de discuții amicale. De aceea nici presa nu poate informa electoratul cu privire la oferta de candidați la alegerile locale de peste 9 luni. Așa că noi vom încerca să vă prezentăm o listă cu nume de posibili candidați pentru fotoliul de primar al Focșaniului, fără confirmări măcar parțiale, pe surse și pe intuiție.
Să începem cu principalul partid, PSD. Din capul locului trebuie spus că, deocamdată, actualul edil șef are, surprinzător pentru mulți, prima șansă și la scrutinul de anul viitor. Decebal Bacinschi se află la al IV-lea mandat iar orașul nostru este departe de ceea ce ne dorim. În ultimii ani, Focșaniul a rămas și în urma Vasluiului și Botoșaniului ca dezvoltare și modernizare. Ce să mai spunem de alte capitale de județ, apropiate de noi, gen Bacău, Piatra Neamț, Suceava sau Buzău? Dar, în ciuda acestor realități, Bacinschi ar putea fi, din nou, candidatul PSD și chiar cartea câștigătoare.
Pe lista de posibili candidați PSD, cu handicapuri față de Bacinschi, s-ar putea găsi ministrul Transporturilor Iulian Matache, consilierul local Cătălin Vrabie sau directorul CUP Focșani Gheorghe Vasilescu. Viceprimarul Gabriel Necula, care a preluat multe din atribuțiile primarului, neagă că și-ar dori să avanseze de la anul. Plus că nu și-a rezolvat aspectele juridice legate de incompatibilitate. Totul depinde, însă, de poziția și dispoziția lui Marian Oprișan. Șeful PSD Vrancea va fi cel care va stabili candidatul.
La PNL, situația nu este deloc roză. Aflat mereu în spatele PSD, uneori chiar foarte departe, principalul partid de opoziție suferă la capitolul candidați puternici. Este și vina șefilor care s-au perindat prin conducerile fostelor partide PNL și PDL. Acum, valul Iohannis și problemele din PSD ar putea constitui un prilej optim de a dărâma dominația roșie din Vrancea. Însă nu prea are cu cine. Se vehiculează niște nume care, într-o bătălie electorală cu Oprișan&Bacinschi, nu prea ar avea șanse. Sunt luați în calcul, deocamdată, deputatul Nini Săpunaru, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Mihai Copaci, fostul viceprimar Tudorel Trofin și directorul Colegiului Național Unirea Cornel Noană. Sunt doar zvonuri iar indiciile ne conduc spre un nume surpriză care va fi scos la bătaie la începutul anului viitor.
Cât privește celălalt partid de opoziție, PMP, aici totul depinde de mișcările de la nivel național, cu Traian Băsescu în prim plan. Dacă fostul președinte se va implica total și va reuși să resusciteze acest partid, atunci PMP poate încurca mult socotelile PSD&PNL. Deocamdată, la nivel de zvonuri, se poate vorbi de președintele PMP Vrancea, Nicu Tănase, drept candidat la postul de primar al Focșaniului. Însă și în acest caz se întrevede un nume surpriză.
Situația UNPR nu este certă. Nu s-a stabilit, încă, dacă PSD și UNPR vor merge pe liste comune sau separat la alegerile de anul viitor. UNPR are, acum, mulți aleși locali și parlamentari adunați de la alte partide. Cu toate acestea, nu se poate vorbi de un sprijin popular și electoral pe măsură. Dar, dacă UNPR se va prezenta cu liste proprii de candidați, se vorbește de doi posibili aspiranți pentru Primăria Focșani. Unul este viceprimarul Marius Iorga iar celălalt este avocatul Doru Constantinescu.
Așadar, cam aceasta este oferta pentru Primăria Focșani, găsită de ziariști și nu reieșită din ”transparența” partidelor și liderilor politici vrânceni.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu