Eșecul PSD, eșecul aroganței și populismului ieftin

0
189
Rezultatele alegerilor europarlamentare din 26 mai au bulversat, deja, scena politică românească. Iar cel mai bulversat este PSD, un partid considerat de liderii săi, dar și de o parte din membri și simpatizanți, drept invincibil. Iată, însă, că procentul slab obținut duminică i-a readus pe toți cu picioarele pe pământ.
”Fiecare pasăre pe limba ei piere”, spune o vorbă populară. Și cam așa s-a întâmplat în cazul PSD. Dragnea, Olguța, Nicolae, Oprișan, Codrin, Dăncilă, Nicolicea&comp ne priveau de undeva de sus, din înaltul milioanelor de euro și din sferele rarefiate ale puterii considerate absolute. Prea puțini mai aveau curajul să spună ceva de PSD și de guvernarea lor. Toți cei care nu erau de acord cu ei și nu le cântau în strună erau marginalizați, ironizați și prezentați drept paria societății. Nimeni nu mai era ca ei, pesediștii, cei mai … cei. Funcționarii publici și bugetarii se transformaseră în agenții electorali ai partidului, afacerile private nu se puteau derula fără acordul liderilor locali sau naționali, banii publici se direcționau după cum doreau ”baronii” mai mari sau mai mici. În fine, nu puteai să le ajungi cu prăjina la nas.
”Le-am dat” și sigur ne votează, clamau, până de curând, pesediștii de vază. Salarii, pensii, indemnizații, ajutoare sociale pentru a ține captiv un număr cât mai mare de alegători. Banii, de la stat, de la toți românii, de la plătitorii de taxe și impozite, nicidecum dintr-o creștere economică sănătoasă sau din buzunarele lui Dragnea&PSD. Dar deviza cu care pesediștii au mers în campanie – ”am dat”, ”am mărit”, ”am crescut”, ”am majorat” … salarii, pensii – nu a mai păcălit prea mulți români. Bazinul lor captiv, de circa 3 milioane de votanți, s-a redus semnificativ, la 2 milioane. Iar dacă bugetarii nu vor mai fi atât de ”îndoctrinați”, cu siguranță procentele PSD vor fi mai mici la celelalte tipuri de alegeri. Asta va depinde și de PNL și USR-PLUS, ce comportă o altă discuție.
În fine, naționalismele gen Vadim – ”mândru că sunt român”, ”respect”, ”dublul standard”, ”demni în Europa” ș.a. – duse la extrem și folosite strict electoral, pentru obținerea de voturi, nu pentru că așa simt alde Dragnea&comp ”românește”, s-au dovedit, până la urmă, un bumerang pentru PSD.
Și încă ceva, despre partidul lui Tăriceanu. Un partid artificial, creat în laboratoarele PSD, cu scopul de a rupe din PNL și de a manipula electoratul de dreapta. Le-a mers puțin, însă balonul s-a spart. Ca să citez dintr-un clasic în viață, încă supraviețuitor în comparație cu șeful ALDE – ”Tăricene nici nu știi, cât de mic începi să fii!”.