PNL și gestionarea unui succes istoric

0
1009
Euforie în rândul membrilor și simpatizanților PNL, după rezultatul foarte bun obținut la alegerile europarlamentare de duminică. Un rezultat catalogat drept istoric, mai ales prin faptul că liberalii au învins la vot, pentru prima dată, PSD, la nivel național. Cu antipatia față de Dragnea&PSD, cu greșelile principalului partid de guvernământ, cu populismele pesediștilor, cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis, cu prezență destul de mare la urne, cu diaspora în spate, cu o campanie electorală consistentă etc, PNL a reușit să răstoarne calculele puterii și să ajungă primul la linia de sosire duminică seară.
Dar ce va face PNL cu acest rezultat? Mai sunt 3 rânduri de alegeri într-un an și jumătate. Deocamdată, are de făcut față ”asaltului” de ”liberali” care și-au dat seama, acum, că vor să activeze în PNL, care spun cât de rău e PSD, cât de mult suferă ei din cauza pesediștilor, care și-au descoperit neamurile și afinitățile personale liberale, liberali ”păcăliți” de Tăriceanu&comp ș.a.m.d. Multe cozi de topor, cu voci mieroase, idei bombastice, guralivi și puși pe fapte mari, din speciile șerpi, șacali și nevertebrate. Va fi greu pentru PNL să facă trierea acestor valuri de nou veniți (mai ales că are, deja, astfel de personaje în interior).
Apoi, cum vor acționa liderii naționali? Vor lupta să dărâme Guvernul Dăncilă cu orice preț și să preia guvernarea din mers? Se vor conserva în opoziție, până la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului 2020? Vor forța alegeri parlamentare anticipate? Cine să organizeze anticipatele, PSD-ALDE, un guvern tehnocrat sau un executiv condus de PNL?
O altă problemă va fi mobilizarea membrilor și a simpatizanților, ”ținerea” acestora în priză. Succesul din 26 mai poate conduce la autosuficiență, la aroganță, la demobilizare, care va însemna o scădere rapidă în preferințele electoratului. Urmează și sezonul de vară, cu vacanțe și alte preocupări, așa că spiritul politic combativ este greu de menținut.
În fine, dar foarte important, o problemă o reprezintă și resursa umană. Ce vectori de imagine, ce candidați pentru primari, consilieri și parlamentari vor desemna liberalii? Potrivit rezultatelor de la europarlamentare, PNL este pe val și acest lucru le face cu ochiul multor potențiali candidați pentru funcții publice. Va reuși PNL să discearnă și să desemneze cei mai potriviți candidați la alegerile de anul viitor, astfel încât să potențeze la maximum rezultatul de la europarlamentare? Și să-l îmbunătățească, desigur. Locul întâi în multe localități dominate de PSD până acum nu înseamnă, automat, și locul întâi la alegerile locale de anul viitor. Timpul trece, oamenii mai uită, iar actualii primari și consilieri PSD se vor mobiliza exemplar pentru a obține noi mandate de aleși locali în iunie 2020. La alegerile locale întâlnim cel mai mare interes, atât pentru candidați cât și pentru alegători. Alegerile locale reprezintă, deseori, mai mult un scrutin personal și mai puțin unul politic. Alegătorii sunt interesați, în primul rând, de omul-candidat, de calitățile și personalitatea candidatului și lasă în plan secund partidul pe care îl reprezintă.
Iar ca succesul asupra PSD să fie complet, anul viitor, colaborarea cu celelalte formațiuni din opoziție – USR-PLUS și PMP – este un factor determinant. Dezbinarea opoziției va duce, cu siguranță, la revigorarea PSD (chiar și a partidului lui Tăriceanu), iar rezultatele alegerilor de anul viitor vor consfinți o nouă victorie a actualei coaliții de guvernare. S-a observat, acum, că USR-PLUS a câștigat în marile orașe, iar PNL în orașele medii și mici, dar și într-o bună parte din mediul rural. Analiza obiectivă a acestor rezultate, sine ira et studio, estomparea orgoliilor neproductive, eliminarea politicianismului ieftin și o strategie politico-electorală realistă și coerentă ar putea conduce la o victorie istorică a opoziției actuale la alegerile locale și parlamentare de anul viitor. Abia atunci votul din 26 mai va fi mai mult decât o victorie de moment.