Omul de afaceri Liviu Macovei: Focșaniul = smart city, un proiect prioritar pentru administrația publică

0
250

La sfârșitul săptămânii trecute, la Poiana Brașov a avut loc Forumul Antreprenorilor în Administrația Inteligentă. Forumul a reunit un număr mare de antreprenori, consultanți, specialiști în educație și management, oameni de afaceri, politicieni. Printre participanții la manifestare s-a aflat și omul de afaceri focșănean Liviu Macovei. Invitații au vizitat mai multe obiective ale administrației locale brașovene și nu numai, exemple care ar trebui urmate și de celelalte comunități din România: sistemul de iluminat public inteligent, parcul industrial Brașov, parcul industrial Ghimbav, Școala Profesională Kronstadt, sediul Primăriei Brașov și unități subordonate.

În cele 3 zile ale forumului, au avut loc prezentări și dezbateri cu teme diverse – ce este conceptul ”smart city”, soluții de finanțare nerambursabilă pentru administrațiile locale, companii și organizații nonguvernamentale, cazuri și exemple de succes din lume și din România etc. ”A fost o reuniune importantă și de la care toți am avut ce învăța. Am văzut ce înseamnă un ”smart city”, care este viitorul normal al unui oraș în România. În unele comunități, acest concept este, deja, pus în practică. Din păcate, municipiul Focșani nu se găsește pe această traiectorie de dezvoltare.”, ne-a declarat Liviu Macovei.

Brașovul stă foarte bine și la capitolul investiții private. Pentru a atrage companiile, autoritățile locale au creat facilități și condiții, astfel încât firmele să vină cu bani și tehnologie și, în același timp, să creeze multe locuri de muncă. ”Am vizitat platforma industrială Brașov, întinsă pe o suprafață de 45 de hectare, cu 250.000.000 de euro investiții în infrastructură, cu 6000 de angajați în companii mondiale care exportă 98% din producție. Aceste firme plătesc impozite la primărie de peste 1.000.000 de euro pe an. În primii trei ani, investitorii au fost scutiți de impozitul pe clădiri. O asemenea investiție la Focșani ar revigora tot județul Vrancea. Iată un obiectiv de care municipiul Focșani are nevoie, dar pe care autoritățile locale l-au ocolit până acum.”, ne-a mai spus Liviu Macovei.