joi, mai 30, 2024
AcasăActualitateNegocieri fără rezultat: Guvernul spune că nu poate să majoreze acum salariile...

Negocieri fără rezultat: Guvernul spune că nu poate să majoreze acum salariile cadrelor didactice

După negocierile de astăzi, dintre Guvern și sindicatele din educație, ambele părți și-au exprimat punctele de vedere în fața presei. Mai întâi, liderii de sindicat au anunțat ce solicitări au înaintat Executivului pentru a pune capăt grevei generale. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a prezentat răspunsul Executivului. Răspunsul nu este, însă, în conformitate cu solicitările sindicaliștilor. Dan Cărbunaru a anunțat o majorare salarială de 9% doar pentru cadrele nedidactice și o primă în iunie și una în octombrie de 500 de lei. Iată principalele declarații ale purtătorului de cuvânt al Guvernului:

  • Decizia coaliției care va fi implementată mâine de Guvern vizează mărirea veniturilor personalului nedidactic din școli. E vorba de 55.000 de oameni, cu o medie a creșterii veniturilor de circa 9%. Se vor adăuga două prime consecutive de câte 500 de lei în iunie și octombrie.
  • Pentru alte 220.000 oameni – personalul didactic și auxiliar, în iunie va fi oferită o primă pentru cariera didactică de 1.000 de lei, în octombrie altă primă de 1.500 de lei. Formele care permit majorări de salarii s-au epuizat în actuala lege a salarizării.
  • Aceste eforturi care se fac vor fi dublate de faptul că, la 1 septembrie, discuțiile pe noua lege a salarizării să fie purtate cu celeritate pentru ca, la 1 ianuarie 2024, profesorii să aibă deja date în plată noile drepturi salariale
  • Noile legi ale educației arată că profesorii din zone defavorizate primesc o primă de cinci salarii, se plătește naveta.
  • Nu suntem la piață și nu operăm cu oferte. Aș putea să fac trimitere și la alte măsuri din alte registre asumate de Guvern în alte perioade. Când prețul la pompă risca să ajungă la 11-12 lei, Guvernul a intervenit cu compensarea prețului, a calmat piața. Guvernul și-a asumat măsura. Când facturile au crescut, Guvernul a intervenit. Așa am ajuns să avem printre cele mai mari creșteri economice. Azi, mulți copii nu pot intra la ore după 2 ani în care pandemia a afectat substanțial procesul educațional.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu