luni, mai 27, 2024
AcasăSocietateLampioanele provoacă incendii dacă nu sunt folosite corect

Lampioanele provoacă incendii dacă nu sunt folosite corect

Reprezentanţii ISU Vrancea, prin Inspecţia de Prevenire, respectarea unor reguli în situaţia desfăşurării de activităţi de lansare a unor lampioane, având în vedere că în ultima perioadă se observă o utilizare accentuată a lampioanelor zburătoare propulsate cu aer cald pentru marcarea unor evenimente diverse. Prima regulă este respectarea instrucţiunilor producătorului de utilizare în siguranţă a lampioanelor zburătoare.

  • Lampioanele zburătoare vor fi lansate doar de către persoane adulte responsabile, care în prealabil s-au informat asupra modului de utilizare în siguranţă a acestora.
  • Lampioanele zburătoare se vor lansa numai în spaţii exterioare deschise, largi, la distanţă mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrică sau pentru alte utilităţi pozate suprateran, construcţii, în general înalte şi foarte înalte (inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame etc.) sau alte zone potenţial a fi puse în pericol.
  • Lampioanele zburătoare se vor lansa numai în condiţii meteo favorabile (fără vânt). În cazul în care vântul bate uşor, este necesară asigurarea asupra faptului că lampioanele zburătoare lansate nu se vor deplasa deasupra participanţilor la evenimente, clădirilor, arborilor, aeroporturilor, şoselelor circulate sau în orice altă zonă unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vieţii, bunurilor şi mediului. De asemenea, în acest sens se recomandă solicitarea de informaţii cu privire la starea vremii în zona vizată la data desfăşurării evenimentului, de la Agenţia Naţională de Meteorologie (condiţii meteo, viteza şi direcţia vântului dominant).
  • Se va asigura dotarea locului de desfăşurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea acţiona operativ în caz de incendiu.

„Potrivit prevederilor art. 5 din Legea nr. 307 privind apărarea împotriva incendiilor, persoanele fizice şi juridice răspund, potrivit legii, de stabilirea şi aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum şi de consecinţele producerii incendiilor. Un eveniment produs în urma lansării unor astfel de lampioane zburătoare propulsate cu aer cald s-a produs de curând în judeţul Alba, când pompierii militari au fost solicitaţi să intervină pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la vegetaţia dintr-un parc.La nivel internaţional s-a constat că lampioanele zburătoare au constituit surse de producere a incendiilor la construcţii, în general înalte şi foarte înalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetaţie uscată şi la păduri. Totodată, acestea au constituit pericole pentru aeronave, un exemplu elocvent fiind incidentul la o aeronavă în zona Sanya din China, în urma acestuia fiind interzisă permanent lansarea lampioanelor zburătoare în această ţară. De asemenea, în Marea Britanie, paza de coastă s-a confruntat în ultimii 2 ani cu o serie de alarme false (circa 700), provocate din cauza lampioanelor zburătoare”, spun reprezentanţii ISU.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu