Festivalul ”Classic for teens”, un eveniment cultural de anvergură

0
197

Asociația PropatriaVOX continuă și în acest an demersurile începute în anul 2020, de promovare a muzicii clasice în rândul tinerilor din Focșani, prin realizarea celei de-a IV-a ediții a festivalului Classic for teens, în perioada 20-28 septembrie a.c. Deja un proiect de tradiție în orașul Focșani, Classic for Teens aduce pentru a patra oară o propunere culturală complexă, menită să deschidă noi orizonturi și să stimuleze interesul publicului tânăr și foarte tânăr pentru cultură, muzică clasică și arte vizuale. Scopul proiectului este de a crea oportunități pentru tineri de a-și dezvolta și cultiva abilitățile artistice și de creștere personală, atât prin participarea la evenimente artistice de înalt nivel organizate în cadrul festivalului, masterclass-uri de perfecționare muzicală, susținute de artiști de talie internațională și alți specialiști în domeniu, cât și prin crearea unor contexte în care, prin învățare experiențială, aceștia să aibă
șansa de a pune în practică cunoștințele dobândite la nivel teoretic. În același timp, împreună cu alți actori sociali, festivalul încearcă să promoveze ideea de voluntariat prin abordări inovatoare și creative care să ducă la creșterea numărului de tineri voluntari în sectorul cultural.
Încă de la prima ediție, festivalul a avut o creștere exponențială, reflectată prin numărul evenimentelor și artiștilor implicați, prin creșterea numărului de parteneri și colaboratori implicați, prin rețeaua instituțională pe care am reușit sa o creăm și care ne susține an de an în demersurile noastre de a pune Focșaniul nu doar pe harta culturală a României ci și pe harta manifestărilor culturale importante la nivel internațional. Această creștere nu ar fi fost posibilă fără implicarea tinerilor voluntari, elevi de la toate liceele Focșaniului și nu numai, foști elevi și actuali studenți la diferite facultăți din țară, care sunt în număr din ce în ce mai mare an de an. Aceștia au îmbrățișat proiectul și și l-au asumat, identificându-se cu el. Dacă în prima
ediție s-au implicat 30 de voluntari, iată că acest număr a crescut progresiv ajungând la 60 în cea de-a doua ediție, peste 100 în cea de a treia, iar anul acesta ne așteptăm să depășim recordul anului trecut. Este un fenomen care ne bucură și ne entuziasmează și care ne dă speranța unei schimbări de paradigmă în zona de interes a tinerilor. Aducerea tinerilor în domeniul culturii, cultura ca element cheie al comunicării și integrării, necesită un mare angajament din partea adulților, efort răsplătit prin faptul că îi vedem cum se străduiesc să se prezinte și să obțină rezultate pozitive prin evidențierea idealurilor, a valorilor adevărate și a unui spirit sănătos de sacrificiu. Acel „spirit de sacrificiu” care este un element indispensabil în pregătirea lor pentru provocările pe care viața le va aduce în viitor.
Încă de la primele ediții, festivalul a fost realizat sub egida mai multor instituții prestigioase, precum Ambasada Republicii Argentina în România, Ambasada Republicii Austria în România, Forumul Cultural Austriac din București, Ambasada Regatului Spaniei în România, Ambasada Italiei la București și Centrul Cultural Italia, Ambasada Republicii Moldova în România, Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma, Muzeul Național George Enescu, etc., având susținere financiară din partea Administrației Fondului Cultural Național la prima ediție și a Consiliului Județean Vrancea pentru edițiile următoare.
Pe scena festivalului au fost susținute concerte și recitaluri de pian, canto, vioară, etc., cu intrare liberă, susținute de nume importante, artiști de talie mondială, cu numeroase premii pe scene internaționale, printre care s-au regăsit: Leontina Văduva (soprană/ Franța), Thanos Mitsalas (chitarist/Grecia), duetul din Franța Ramona Horvath (pianistă jazz) – Nicolas Rageau (contrabas), Filippo Tenisci (pianist, Italia), Ghenadie Rotari (acordeonist/Rep. Moldova), Valentina Vargiu (pianist/Italia), pianistul Horia Mihail (România), violonistul Gabriel Croitoru (Romania), violoncelistul Răzvan Suma (România), baritonul Nicholas Lupu si
pianista Anta Agavriloae – Barbu (România), actorii Sorin Francu (România), Roxana Lupu (România) si Silviu Biris (România), soprana Rodica Vică (Austria), pianistul Daniele Terribile (Italia), flautistul Matei Ioachimescu (Austria), pianista Mara Dobrescu (Franța)-directorul artistic al festivalului, violonceliștii Mircea Marian și Ștefan Cazacu (România), pianistul Eugenio Abruzzese (Italia), pianista Lea Pavarini (Italia), violonista Clara Cernat, pianistul și compozitorul Thierry Huillet (Franța), pictorii Igor Sava (România) și George Cristea (România), muzicologul Luminița Arvunescu ( România).
De asemenea, masterclassurile gratuite de perfecționare muzicală și artistică, susținute de artiști de talie internațională au devenit o tradiție a festivalului Classic for Teens, acestea devenind un punct de forță al festivalului. Convinși de importanța învățării experiențiale în dezvoltarea tinerilor, s-a urmărit implicarea activă a echipelor de voluntari, acțiune care a condus la coordonarea și realizarea aspectelor logistice ale festivalului de către acestea.
Ediția a III-a poate fi rezumată: 9 evenimente, 6 concerte, 4 masterclass-uri, 3 vernisaje, 112 voluntari, 18 parteneri, 54 parteneri media, peste 2000 de spectatori și peste 50.000 persoane public indirect- acestea sunt numerele prin care s-a construit cea de-a treia ediție a festivalului Classic for teens. Plecând de la ele, adăugând culoare, sunet și oameni – cu sentimente, gânduri și povești – s-a finalizat o ediție și se construiește alta, întărind astfel baza unui festival pe care ne dorim să-l aducem în Focșani în fiecare an, cu fețe cunoscute, oameni noi, idei năstrușnice, surprize și muzică bună, adusă din toate colțurile lumii.
În ediția a IV-a de anul acesta, vor avea loc: 10 concerte de muzică clasică susținute de muzicieni și artiști din 9 țări – România, Franța, Austria, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Venezuela, China și Coreea de Sud – 1 expoziție dedicată marelui compozitor român George Enescu, cu vernisaj, și 3 conferințe. Programul de concerte va fi completat de 7 masterclass-uri gratuite (pian, flaut, compoziție, acordeon, percuție/marimba), desfășurate de către artiștii participanți la proiect, dedicate exclusiv tinerilor. Toate activitățile din cadrul proiectului sunt gratuite, la fel ca și accesul publicului la concertele programate. Directorul artistic al festivalului este pianista Mara Dobrescu (România/Franța). Activitățile specifice proiectului vor fi găzduite în incinta Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia, Teatrul Municipal Focșani, sălile Liceului Gheorghe Tăttărescu, Biserica Catolică Sfinții Petru și Pavel și Galeria de Artă.
Concertele vor fi susținute de invitați prestigioși: ansamblul Violoncellissimo condus de Maestrul Marin Cazacu, Orchestra de camera a Conservatorului Santa Cecilia de la Roma, pianista Adela Liculescu (Austria), Maestrul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București, pianistii Cătălin Răducanu (Romania), Filippo Tenisci ( Italia), percuționiștii Irina Radulescu și Razvan Florescu (Romania), Ghenadie Rotari (Rep. Moldova/ Italia), Maeștrii Lea Pavarini, Emanuela Salucci și Roberto Giuliani de la Conservatorul de Muzică Santa Cecilia, Italia, corpul de balet al Studioului de Balet pentru copii și tineret al Operei Naționale București, pentru a face doar câteva exemple.
În același timp, această nouă ediție își propune să spargă la modul demonstrativ barierele culturale, sociale și etnice dintre stilurile muzicale, fenomen care separă cel mai mult oamenii din punct de vedere social, mai mult chiar decât standing-ul financiar. Dincolo de orice, trebuie să fim de acord că acest festival de muzică clasică, aflat încă în efervescența creșterii, indiferent de context și obstacole, a reușit să aducă pe scenele instituțiilor de cultură din Focșani, titani ai muzicii clasice, care au devenit, pentru o scurtă, dar fructuoasă perioada de timp, mentori pentru tânăra generație.
Proiectul, de anvergură internațională, este finanțat de Consiliul Județean Vrancea și este realizat de Asociația PropatriaVOX cu susținerea autorităților locale din Municipiul Focșani, în colaborare cu Asociația culturală româno-italiană Propatria din Roma, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Pro Contemporania din București, Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu”, Muzeul Național George Enescu, Teatrul Municipal și Ateneul Popular Mr.Gh.Pastia din Focșani, Parohia romano-catolică Focșani, Conservatorul de muzică Santa Cecilia din Roma, Ansamblul folcloric „Țara Vrancei” etc. (comunicat organizatori)