VIDEO Monumentul Securității este încă în picioare la Pitești, la un an de la inaugurare

0
124

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI), condusă de fostul ofiţer de securitate col.(r) Dumitru Șovar, este cea care în urmă cu aproape un an a inaugurat, în Cimitirul Militar Piteşti, un monument închinat, susținea organizația în urmă cu un an, militarilor care au activat pe „frontul nevăzut” în activitatea de apărare a valorilor fundamentale ale României. Inițiativa a generat o revoltă publică, mai ales că evenimentul s-a desfăşurat tocmai în oraşul unde a avut loc „Fenomenul Piteşti”, fiind o sfidare pentru victimele Securităţii Statului şi urmaşilor lor.

La aproape un an de la inaugurarea acestui veritabil „memorial al Securităţii”, PRESShub l-a contactat pe colonelul în rezervă Dumitru Şovar. Cu agresivitate, acesta a replicat că nu există un monument acolo, ci doar „o cruce”. Doar că monumentul dedicat securiştilor este aproape identic cu cel dedicat veteranilor de război, din apropiere.

Surse din cadrul Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii (ACMRR-SRI) au declarat pentru PRESShub că inclusiv cei care au cotizat pentru ridicarea monumentului sunt foşti securişti, persoane încadrate în cadrul Securităţii Statului în decenii şapte şi opt ale secolului trecut. „În 2022, a ieşit preşedinte, iar primul demers a fost această cruce. La această cruce, peste 95% dintre cei care au contribuit financiar sunt securişti. Nu poate să spună că nu e crucea securiştiriştilor. 95% dintre cei care au contribuit au fost încadraţi în anii ’70-’80. Accidental, să fie unul, doi sau trei care au ieşit la pensie şi au cotizat, mai mult la insistenţa lui. Eu unul n-am cotizat. A fost undeva la 200 lei de persoane”, precizează sursele citate.

Membră în Colegiul CNSAS, Germina Nagâț, spune că monumentul dedicat securiştilor de la Piteşti reprezintă „reabilitarea explicită a Securității și, împreună cu ea, a dictaturii comuniste”. Ea adaugă că sunt persoane care profită că victimele Securităţii şi martorii direcţi s-au împuţinat şi se doreşte trecerea în uitare a abuzurilor de decenii. ”Asistăm de ceva vreme la reabilitarea explicită a Securității și, împreună cu ea, a dictaturii comuniste. Unii o fac din ignoranță fiindcă, la urma urmei, timpul a trecut, victimele și martorii direcți s-au împuținat, făptașii s-au convertit la democrație și mai ales la capitalismul cu capital de stat… Cum ar veni, să lăsăm trecutul, dacă în prezent ne merge bine. Unii au devenit parteneri de afaceri cu securiștii și s-au îmbogățit, prin urmare e preferabil să pupăm toți «piața Endependenți».”

Articolul complet și imagini video, pe PRESShub.