marți, aprilie 23, 2024
AcasăSocietateStrăinii preferă cozonacii tradiționali românești

Străinii preferă cozonacii tradiționali românești

Produsele tradiționale românești sunt tot mai apreciate în străinătate. Un astfel de produs devenind din ce în ce mai ”popular” pe piețele externe este cozonacul. Anul acesta se estimează un export de circa 750.000 de cozonaci tradiționali românești, adică un procent de 10% din producția de aproape 7,5 milioane de bucăți pentru Sărbătorile de Paști. „Se menține și anul acesta ritmul de producție și consum ca și în 2015. Ieșim în această perioadă cu aproximativ 7—7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile și de toate gramajele, astfel încât orice persoană să își poată permite să cumpere în această perioadă. Prețurile sunt neschimbate față de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu și ajung până la 40—50 de lei pe kilogram, în funcție de gramaj și umplutură. Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producție merge în afară și nu doar în zonele unde sunt comunități de români, respectiv Italia sau Spania, ci și în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA”, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase—ROMPAN, Aurel Popescu.
Un alt produs tradițional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o tuturor gusturilor și specificităților locale, ieșind pe piață nu doar cu tradiționala pască cu brânză și stafide, ci și cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale. „Facem mai multe produse și mai diverse decât anul trecut, nu doar pasca tradițională cu brânză și stafide ci și pască cu cremă de ciocolată sau de portocale. Avem o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiționali realizați pe rețete consacrate, dar acestea nu pot face față consumului. Însă, tot ce aducem pe piață sunt produse care respectă procesul tehnologic și rețeta de fabricație, fie că sunt făcuți tradițional, fie industrial, în așa fel încât să oferim produse foarte bune populației”, a precizat președintele ROMPAN. Aurel Popescu susține că, la ora actuală, există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este în continuare foarte mare.


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

Străinii preferă cozonacii tradiționali românești

Produsele tradiționale românești sunt tot mai apreciate în străinătate. Un astfel de produs devenind din ce în ce mai ”popular” pe piețele externe este cozonacul. Anul acesta se estimează un export de circa 750.000 de cozonaci tradiționali românești, adică un procent de 10% din producția de aproape 7,5 milioane de bucăți pentru Sărbătorile de Paști. „Se menține și anul acesta ritmul de producție și consum ca și în 2015. Ieșim în această perioadă cu aproximativ 7—7,5 milioane de cozonaci de toate tipurile și de toate gramajele, astfel încât orice persoană să își poată permite să cumpere în această perioadă. Prețurile sunt neschimbate față de anul trecut, încep de la 5 lei pentru cozonacul simplu și ajung până la 40—50 de lei pe kilogram, în funcție de gramaj și umplutură. Exportul merge foarte bine pentru că aproape 10% din producție merge în afară și nu doar în zonele unde sunt comunități de români, respectiv Italia sau Spania, ci și în Marea Britanie, Germania, Canada sau SUA”, a declarat președintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase—ROMPAN, Aurel Popescu.
Un alt produs tradițional consumat mai ales în această perioadă este pasca, însă patiserii au adaptat-o tuturor gusturilor și specificităților locale, ieșind pe piață nu doar cu tradiționala pască cu brânză și stafide, ci și cu pasca umplută cu cremă de ciocolată sau de portocale. „Facem mai multe produse și mai diverse decât anul trecut, nu doar pasca tradițională cu brânză și stafide ci și pască cu cremă de ciocolată sau de portocale. Avem o cerere tot mai mare pe cozonacii tradiționali realizați pe rețete consacrate, dar acestea nu pot face față consumului. Însă, tot ce aducem pe piață sunt produse care respectă procesul tehnologic și rețeta de fabricație, fie că sunt făcuți tradițional, fie industrial, în așa fel încât să oferim produse foarte bune populației”, a precizat președintele ROMPAN. Aurel Popescu susține că, la ora actuală, există peste 70 de rețete tradiționale de cozonac consacrate, înregistrate la Ministerul Agriculturii, iar cererea producătorilor de a înregistra astfel de rețete este în continuare foarte mare.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu