vineri, septembrie 20, 2024
AcasăStiri InterneStop la rachetele antigrindină în acest an

Stop la rachetele antigrindină în acest an

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a oprit mai devreme, în acest an, activitatea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor. MADR nu a mai asigurat fondurile necesare activității de operare a Programului Național Antigrindină. Astfel, unitățile de combatere a căderilor de grindină nu vor mai funcționa în această toamnă.

Vrancea este unul dintre județele cu o rețea importantă de puncte de lansare a rachetelor antigrindină, atât pe raza județului nostru cât și pe raza județului Galați. „Intervenții Active în Agricultură își exprimă o profundă îngrijorare față de fermierii români, în special cei care dețin plantații viticole și livezi, care riscă pierderi semnificative în cazul producerii unor fenomene extreme înainte de recoltare. În absența intervențiilor, formațiunile noroase purtătoare de grindină de dimensiuni mari vor cauza daune severe culturilor agricole, care ar fi putut fi prevenite”, a declarat, pentru Revista Fermierului, Ionuț Lazăr, director de program al Unității Antigrindină din Vrancea.

Grindina ar putea afecta, în următoarele săptămâni, plantațiile de viță de vie și de pomi fructiferi. Mai mult, sistarea activității va afecta veniturile angajaților. „Oprirea sistemului la acest moment prezintă un risc major. Având în vedere că plantaţiile de viţă-de-vie şi livezi nu sunt recoltate, iar temperaturile actuale sunt destul de ridicate pentru această perioadă, există în continuare riscul dezvoltării unor formaţiuni noroase cu potenţial de grindină, ceea ce ar putea duce la calamitarea culturilor nerecoltate la acest moment. Aceste culturi rămân expuse fenomenelor meteo extreme. (…) Sistemul are circa 230 de angajaţi în Vrancea, cărora le-a fost retras la acest moment sporul de operativitate de 30%, deci le-au fost diminuare salariile. În perioada următoare, aceştia vor realiza doar activităţile de pază şi conservare a instalaţiilor şi punctelor de lansare.”, a explicat Ionuț Lazăr pentru Agerpres. În schimb, fermierii din sectorul cerealelor și-au exprimat de  multe  ori nemulțumirea față de utilizarea rachetelor antigrindină. Aceștia susțin că rachetele respective ”alungă norii” și, ulterior, avem parte de precipitații foarte puține, ceea ce ar fi contribuit la seceta prelungită din acest an.

 


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu