Șoferi amendați pentru nepurtarea centurii de siguranță și pentru că vorbeau la telefon în timp ce conduceau

0
152

Marți, 29 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului Rutier Focșani au desfăşurat activităţi pentru impunerea portului centurii de siguranță, respectiv a căștilor de protecție și a telefoanelor mobile cu dispozitive sau accesorii tip ,,mâini libere”. Acțiunea, desfășurată în intervalul orar 13.00-15.00, s-a finalizat cu aplicarea a peste 50 de sancțiuni contravenționale. Astfel, 26 de amenzi au fost pentru nefolosirea centurii de siguranţă de către adulți, 16 pentru folosirea telefoanelor mobile fără dispozitiv sau accesorii tip ,,mâini libere” și 4 pentru abateri săvârșite de căruțași. Activitățile vor continua în zilele următoare.

Centura sau scaunul special? Depinde de înălţimea copilului!

Pentru alegerea sistemului de siguranţă potrivit, conducătorii auto trebuie să ţină cont de înălţimea copiilor. Minorii care au o înălţime de până la 135 cm trebuie să fie „fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul”. Dacă au o înălţime de peste 135 cm, minorii pot fi transportaţi cu maşina fie purtând centura de siguranţă (care trebuie să fie reglată în aşa fel încât să nu treacă de zona gâtului sau a feţei), fie stând în scaunul special pentru copii. În ceea ce priveşte scaunul pentru copii, acesta trebuie să fie omologat şi să fie instalat pe unul dintre locurile din spate ale autovehiculului, conform instrucţiunilor producătorului. Polițiștii rutieri recomandă părinţilor să ţină cont de faptul că cei mici trebuie protejaţi împotriva urmărilor accidentelor de circulaţie cu ajutorul unui sistem eficient, potrivit vârstei, greutăţii şi înălţimii acestora.

Sancţiuni

Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.

De ce este important să purtați centura de siguranţă?

Centura de siguranţă are rolul de a proteja pasagerii autoturismului, inclusiv șoferul prin faptul că  reduce riscul accidentării la coloana vertebrală, întrucât, la momentul impactului, vă ține nemișcați, în scaunul mașinii, cu spatele drept. De asemenea, prin purtarea centurii, se exclude riscul părăsirii autoturismului în momentul unui impact. Conducătorii auto pot să transporte minori doar dacă aceștia din urmă poartă centura de siguranță sau dacă stau într-un scaun special pentru copii, conform legislației rutiere. Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. (IPJ Vrancea)