joi, iulie 18, 2024
AcasăEconomicSeceta scumpește vinul de Vrancea

Seceta scumpește vinul de Vrancea

E forfotă mare în podgoriile vrâncene, care au devenit un adevărat furnicar de oameni. Cu mic, cu mare, viticultorii au pornit culesul, cu mult mai devreme faţă de alţi ani, de teamă ca strugurii să nu se usuce pe butuc. Şi pe bună dreptate, pentru că seceta şi arşiţa au determinat o coacere mult mai rapidă a rodului viilor în acest an. Din cauză că nu au avut apă, dar şi pentru că temperaturile au fost extrem de mari în această vară, strugurii s-au copt aproape forţat. Dacă ar fi respectat calendarul lucrărilor agricole, podgorenii riscau să nu mai găsească pe butuci decît fructe stafidite. Recoltele nu vor fi nici pe departe mari, însă există şi o parte plină a paharului: strugurii sunt bogaţi în zaharuri, ceea ce va face ca şi cramele să se umple de un vin foarte bun.

Nu în toate podgoriile a început însă culesul, ci doar în zona de şes, unde şi arşiţa a fost mai mare. Şi tocmai de aceea, podgorenii încă nu au o piaţă de desfacere pentru vinificaţie. Dulceaţa strugurilor i-a determinat pe mulţi să-şi vîndă roadele mai ales la piaţă, dar nu la noi în judeţ, ci în alte zone din ţară. Nordul Moldovei este preferat de aceştia, iar mulţi pornesc la drum cu sute de kilograme de struguri, în speranţa că vor scoate măcar banii investiţi.

Specialiștii estimează că până la sfârșitul lunii septembrie, culesul va fi încheiat în județ.

Situația este comparabilă cu cea din anul 2012, când producțiile de struguri au fost scăzute din cauza secetei, însă rodul viilor a fost dulce, iar vinurile produse în anul respectiv au fost de calitate. La fel cum s-a întâmplat și în urmă cu 3 ani, se așteaptă ca prețul vinului să crească, putând depăși 7 lei/litru.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu