În străinătate s-a început procesul de votare la alegerile parlamentare. Prima secție de votare a fost deschisă pentru românii din Noua Zeelandă, la Auckland. Pentru românii din diaspora, Ministerul Afacerilor Externe a înființat 950 de secții de votare în mai multe state ale lumii. Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor se desfășoară pe parcursul a două zile: sâmbătă, 30 noiembrie 2024 şi duminică, 1 decembrie 2024, între orele locale 7:00 şi 21:00 (cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59, pentru cetăţenii care, la ora 21:00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi pentru cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot). La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetăţenii români cu drept de vot cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate.
Alegătorii cu domiciliul în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu; paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu. Alegătorii cu reşedinţa în străinătate votează pe baza următoarelor acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar. Totodată, alegătorii care au reşedinţa în străinătate trebuie să prezinte şi un document eliberat de autorităţile statului de reşedinţă, care atestă dreptul legal de şedere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile.
În țară se votează astfel:
– Exercitarea dreptului de vot într-o unitate administrativ-teritorială sau într-o circumscripţie electorală nu este condiţionată de vechimea domiciliului sau a reşedinţei;
– Alegătorii votează numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, aceştia pot vota la orice secţie de votare din cadrul circumscripţiei electorale unde îşi au domiciliul sau reşedinţa.
Pe listele electorale permanente din România se află, la acest moment, 18.008.555 de cetățeni cu drept de vot. În Vrancea, în mod oficial, sunt 303.916 alegători. Și la alegerile parlamentare s-au constituit în județul nostru 364 de secții de votare. Se poate exercita dreptul de vot duminică, 1 decembrie, între orele 7:00 și 21:00, cu posibilitatea prelungirii, în condițiile legii.