vineri, decembrie 6, 2024
AcasăELECTORALRezidențiat 2024: 1 din 2 absolvenți de Medicină nu prinde nici un...

Rezidențiat 2024: 1 din 2 absolvenți de Medicină nu prinde nici un post | Semnalul de alarmă tras de senatorul Raluca Ioan

Peste 10.000 de absolvenți ai universităților de medicină, farmacie și medicină dentară din toată țara au susținut, zilele trecute, examenul de rezidențiat. Numărul posturilor scoase la concurs este însă departe de a acoperi nevoia de medici din spitale.  De exemplu, numai  la domeniul medicină au concurat 6243 de absolvenți pe un număr de 4082 de locuri. Asta înseamnă că peste 2000 de tineri rămân în afara sistemului, iar șansele lor sunt reduse. Senatorul PNL de Vrancea Raluca Ioan trage un semnal de alarmă privind numărul insuficient de posturi, în contextul în care ea a venit încă de anul trecut cu un proiect de lege care să rezolve această problemă. ”Avem prea puține posturi la rezidențiat. Avem o resursă umană pe care nu o folosim. Fix acum un an am inițiat un proiect de lege, care a trecut de Senat, care prevede ca absolvenții de medicină generală care nu au luat rezidențiatul să poată fi angajați în cabinetele de medicină școlară. Avem un deficit de aproximativ 1800 de locuri de medicină școlară în acest moment. Ca să te angajezi într-un cabinet de medicină școlară trebuie să ai specialitatea de medicină de familie. Dar resursa umană este foarte prost gestionată. În loc să canalizăm medicii de medicină de familie, care sunt angajați în cabinetele de medicină școlară, către posturile de medicină de familie, iar pe cei care nu au luat examenul de rezidențiat să-i împingem către cabinetele de medicină școlară, noi scoatem din ce în ce mai puține posturi la rezidențiat. Într-un an, domnul ministru Rafila spune că posturile sunt conform cu numărul de absolvenți de medicină și farmacie, în alt an spune că numărul posturilor de la rezidențiat e identic cu al posturilor de rezidenți care pot fi școliți în universitățile de medicină și farmacie. Dar de fapt nu există un algoritm clar de scoatere a acestor posturi la concurs. Ceea ce se vede însă cu ochiul liber este că numărul de medici de medicină de familie, la fel al celor de anestezie terapie intensivă și multe alte specialități este absolut insuficient”, spune senatorul Raluca Ioan, medic primar Obstetrică-ginecologie și doctor în Științe Medicale.

Senatorul liberal spune că, prin această politică, absolvenții de medicină sunt practic obligați se plece din țară, pentru a-și găsi posturi în țările ce pun preț pe medici. Cei care aleg să rămână acasă nu prea au șanse de angajare. ”Nu sunt cinică dacă spun că în felul ăsta îi împingem pe tinerii absolvenți să plece în alte țări din Uniunea Europeană, unde pot da un examen de limbă, un interviu și merg către o anumită specialitate. Unii dintre ei vor putea  să lucreze în direcțiile de sănătate publică, ca medici cu competențe limitate,  pot lucra în serviciile de ambulanță la fel, ca medici cu competențe limitate, neavând drept de parafă, pot să lucreze în cabinetele de medicină de familie, la fel, cu competențe limitate. Și oricum aceste locuri sunt foarte puține. Mai există posibilitatea de a lucra în privat, la firmele care au contracte cu Medicina Muncii, dar sunt considerați la fel, medici cu competențe limitate, fără cod de parafă, fără drept de liberă practică. Ori ajung în șomaj sau stau acasă și învață pentru anul următor”, mai spune Raluca Ioan, candidata Partidului Național Liberal Filiala Vrancea pentru încă un mandat de senator.

Realizat de SC King News 24 SRL Focșani, la comanda PNL Vrancea. CMF-11240002


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu