Reguli noi pentru constructorii din Focșani. Câte locuri de parcare trebuie să asigure la fiecare apartament

0
204

Primăria Focșani a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre care vizează normarea numărului minim de locuri de parcare pentru construcțiile noi din municipiu. În acest sens, municipalitatea cere constructorilor să asigure 1,5 locuri de parcare, în interiorul proprietății, pentru fiecare unitate locativă construită, fie că acestea se vor realiza la sol, în subteran sau suprateran. Totodată, dacă imobilul respectiv este prevăzut cu spații comerciale, se va asigura câte un loc de parcare și pentru fiecare 50 de mp de spațiu comercial nou construit și câte un loc de parcare la fiecare doi angajați ai societăților care vor funcționa în noile imobile. Alternativa propusă de municipalitate, în cazul în care locurile de parcare nu pot fi realizate în interiorul proprietății, este ca spațiile de parcare să fie realizate pe alt teren privat, dar nu mai departe de o distanță care poate fi parcursă pe jos în 3 minute. Primăria spune că cine nu va respecta această prevedere i se va anula autorizația de construire. “Fac excepție de la prevederile prezentului Proiect de Hotărâre construcțiile pentru care au fost deja aprobate documentațiile de Plan Urbanistic Zonal sau doscumentațiile de Plan Urbanistic de Detaliu a căror autorizare este în curs de derulare”, se arată în proiectul aflat în dezbatere publică.

Primăria a ajuns la această concluzie după ce în ultimii ani se remarcă o creștere a parcului de autovehicule în Focșani. Astfel, dacă în 2015 în oraș erau 36.805 mașini, numărul lor a crescut în 2016 la 38.462, în 2017 la 40.044 și în 2018 la 41.085, în condițiile în care infrastructura stradală este aceeași.

“Redarea spațiului public către cetățeni este posibilă numai prin aplicarea unor politici agresive de penalizare a abaterilor privind parcarea regulamentară, măsură fezabilă numai în situația oferirii unei alternative pentru cei care în prezent parchează vehiculele în zona centrală-locuri de parcare amenajate astfel încât să nu afecteze spațiul public (parcări etajate, subterane, supraterane)”, se arată în motivarea proiectului care ar urma să fie aprobat într-o viitoare ședință de consiliu local.