Regizorul Cristi Puiu, un nou premiu internațional la Berlin

0
238

Regizorul român Cristi Puiu a fost recompensat, sâmbătă seară, cu premiul pentru cel mai bun regizor al secţiunii competiţionale ‘Encounters’ pentru ultimul său film ‘Malmkrog’, în cadrul galei de premiere a celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Scenariul este o adaptare după ‘Trois entretiens’, de Vladimir Soloviov, iar filmările au fost realizate la Conacul Apafi, din satul Mălâncrav, judeţul Sibiu. Secţiunea competiţională Encounters a fost inclusă de anul acesta în Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, cu scopul de a susţine noile voci în cinematografie. Filmul este o producţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi are o durată de 200 de minute. În secţiunea Encounters au mai fost selectate filme din ţări ca SUA, Argentina, Norvegia, Germania şi Portugalia, în total 14 producții din întreaga lume.

„O interogare asupra cinematografiei și memoriei” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu – Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania. Presa internaţională lăudase „Malmkrog”, după premiera de la Berlin: „O dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, „Un film de o seriozitate aproape intimidantă”, „O capodoperă plină de intensitate”, au apreciat criticii. „Un film european uriaș, de-a dreptul eroic” l-a descris presa internațională.

Este pentru a doua oară când prestigiosul festival de la Berlin îi acordă regizorului român recunoașterea internațională, după Ursul de Aur primit pentru scurtmetraj în 2014. Considerat deschizătorul de drum al Noului Val din cinematografia românească, Cristi Puiu a regizat,arfa și banii (2001), Moartea domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar. Cristi Puiu a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.