sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăSocietateProdusele atestate tradițional, doar un vis pentru Vrancea

Produsele atestate tradițional, doar un vis pentru Vrancea

Vrancea se numără, și în acest an, printre județele care nu au niciun produs atestat tradițional. Au fost câteva tentative până acum dar demersurile nu s-au dus până la final, pe produse de panificație, pe legume-fructe, pe procesare lapte și carne etc. Anul acesta, trei vrânceni din Focșani, Adjud și Măicănești s-au prezentat la sediul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a se interesa despre posibilitatea atestării de produse tradiționale. Toate sunt pe bază de legume și fructe: dulceață, zacuscă, murături ș.a., specifice zonelor respective, de peste 30 de ani. ”Eu le-am pus la dispoziție legislația în domeniu, ghidul de bune practici elaborat de Ministerul Agriculturii și le-am spus să consulte un specialist pentru întocmirea caietului de sarcini. Ei sunt dornici să înregistreze produse tradiționale și sperăm ca, odată cu apariția legumelor și fructelor, să pornească la treabă. Trebuie să fie produse FFS600cărora să li se ateste tradiționalitatea, să fie din materii prime originale, fără aditivi, din zonele de atestare. Eu sunt sigur că vom avea produse tradiționale atestate în Vrancea. Cele 3 persoane își doresc foarte mult să promoveze vechile produse din zonele respective”, s-a declarat optimist directorul executiv al DADR Vrancea, Ticu Costandache.
Produsele atestate tradițional sunt reglementate prin ordinul comun nr.724/2013 al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Articolul 2, alineat a, stabilește definiția produsului tradițional: ”produs tradițional — produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”. Tot acest ordin stabilește că produsele tradiționale se marchează cu un logo național, asigurat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În acest moment, în România sunt înregistrate peste 500 de produse atestate tradițional.

ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

Produsele atestate tradițional, doar un vis pentru Vrancea

Vrancea se numără, și în acest an, printre județele care nu au niciun produs atestat tradițional. Au fost câteva tentative până acum dar demersurile nu s-au dus până la final, pe produse de panificație, pe legume-fructe, pe procesare lapte și carne etc. Anul acesta, trei vrânceni din Focșani, Adjud și Măicănești s-au prezentat la sediul Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală pentru a se interesa despre posibilitatea atestării de produse tradiționale. Toate sunt pe bază de legume și fructe: dulceață, zacuscă, murături ș.a., specifice zonelor respective, de peste 30 de ani. ”Eu le-am pus la dispoziție legislația în domeniu, ghidul de bune practici elaborat de Ministerul Agriculturii și le-am spus să consulte un specialist pentru întocmirea caietului de sarcini. Ei sunt dornici să înregistreze produse tradiționale și sperăm ca, odată cu apariția legumelor și fructelor, să pornească la treabă. Trebuie să fie produse FFS600cărora să li se ateste tradiționalitatea, să fie din materii prime originale, fără aditivi, din zonele de atestare. Eu sunt sigur că vom avea produse tradiționale atestate în Vrancea. Cele 3 persoane își doresc foarte mult să promoveze vechile produse din zonele respective”, s-a declarat optimist directorul executiv al DADR Vrancea, Ticu Costandache.
Produsele atestate tradițional sunt reglementate prin ordinul comun nr.724/2013 al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Articolul 2, alineat a, stabilește definiția produsului tradițional: ”produs tradițional — produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”. Tot acest ordin stabilește că produsele tradiționale se marchează cu un logo național, asigurat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În acest moment, în România sunt înregistrate peste 500 de produse atestate tradițional.
ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu