Primarul Misăilă nu renunță la birul pentru care și-a luat chelfăneală anul trecut

0
296

La un an după ce primarul Cristi Misăilă a venit cu ideea introducerii unei taxe de habitat în Focşani, propunere la care a renunţat după ce a fost presat atât de focşăneni, cât şi de şeful său de partid, edilul şi-a făcut din nou curaj şi revine cu un proiect asemănător.

Nu l-a mai numit taxă de habitat, ci taxă de salubritate stradală şi spune că este obligat să o introducă de la 1 ianuarie 2019, după control al Camerei de Conturi Vrancea.

„Fundamentarea taxei de salubritate stradală are la bază costurile privind salubrizarea stradală aferente anului 2018. Astfel, cheltuielile totale aferente serviciului menţionat mai sus se ridică la suma de 6.400.000 de lei”, se arată în proiectul pe care primarul l-a pus în dezbatere publică şi care, mai mult ca sigur, va suscita lungi discuţii.

Cu alte cuvinte, împărţind această sumă la numărul oficial de locuitori, adică 93.000, rezultă că fiecare locuitor al oraşului va plăti în plus încă aproximativ 6 lei pe lună pentru acest serviciu, astfel că o familie formată din trei persoane va plăti pe an 216 lei pentru noua taxă, pe lângă serviciul de salubritate oferit pentru ridicarea gunoiului menajer.

Tot de anul viitor, Primăria va introduce şi taxa specială pentru toate persoanele care nu au încheiat un contract cu SC CUP Salubritate pentru colectarea gunoiului menajer. Acestea vor fi obligate să plătească o taxă de 14,71 lei/persoană la Primărie, iar firmele 3,85 de lei/mp/lună. În momentul de faţă, taxa pe care focşănenii care au contract cu SC CUP Salubritate este în jur de 13 lei/lună/persoană.

Misăilă spune că s-a constatat că din cei peste 93.000 de locuitori existenţi pe hârtie, doar 49.450 de locuitori au încheiat contract cu firma de salubritate pentru gunoiul menajer. Acesta a spus în repetate rânduri că multe asociaţii de proprietari nu declară corect numărul de membri dintr-o familie, astfel că în loc de patru membri se declară doi membri, ceea ce face ca preţul pentru gunoiul menajer să fie mai mare.