PNL Vrancea se rătăcește în pădurea schimbărilor

0
586
În noaptea alegerilor locale din 5 iunie s-au auzit strigăte războinice în și pe lângă sediul PNL Vrancea. Peneliști mai vechi sau mai noi, viteji de conjunctură (mai ales după război), au început cu acuzațiile în stânga și-n dreapta, au cerut demisii și altele asemenea. Balonul de săpun triumfător din perioada campaniei electorale și episodul telenovelistic ”Mihaela, dragostea mea” de la ora 22.00 se sfârșiseră brusc și dur. Iată că, după o lună de tensiuni, presiuni, diversiuni, căutări, conducerea PNL Vrancea a luat prima decizie radicală: l-a înlocuit pe Cristi Bălosu din funcția de președinte al PNL Focșani cu Ion Ștefan. Cu puțin timp în urmă, liderul PNL Vrancea, Cătălin Toma, declarase că organizația sa a obținut rezultate foarte bune, că la Focșani a fost un scor foarte bun, că nu se impun, în general, demiteri, decapitări și schimbări radicale de dragul schimbării. Însă joi seară, sub bagheta maestrului de ceremonii Georgel Constantin, secretarul general al PNL Vrancea și om de bază al fostei echipe de conducere Nini Săpunaru-Kanty Popescu (care demisionase odată cu Săpunaru din conducerea PNL Vrancea), s-a produs schimbarea așteptată de adepții USL. Fiind indispensabil (!?), Constantin a mai rămas în funcție cu promisiunea că va pleca acasă a doua zi după alegerile locale. Nu a precizat, pesemne, care alegeri locale. Devenit, într-un fel, eminența cenușie din PNL Vrancea, Georgel Constantin a luat taurul de coarne și a cerut numirea lui Ștefan în locul lui Bălosu. În lipsa lui Bălosu (neinvitat la ședință), peneliștii nostalgici după PSD/USL au votat ușurați, curajos și democratic, schimbarea de la organizația municipală. Oricum, Ștefan își asigurase un grup de susținere format, în special, din consilierii locali aleși pe 5 iunie.
Așadar, după principiul pierzătorul ia totul, Ion Ștefan a acaparat total organizația PNL Focșani. În general, învingătorii iau totul, dar PNL întoarce paradigmele (că foaia tot n-a reușit s-o întoarcă). Ion Ștefan a demonstrat că rezistă la efort și la tăvăleală. Și, deocamdată, atât. A pierdut Primăria Focșani în momentul cel mai favorabil pentru opoziție, în condițiile propice pentru PNL de a câștiga în fața PSD în municipiu. Nu se știe peste câți ani va mai avea opoziția o asemenea oportunitate. Ion Ștefan nu i-a convins pe toți susținătorii PNL să-l voteze și pe el pentru postul de primar (candidatul a luat mai puține voturi decât partidul în Focșani). Pe lista de consilieri locali și în perioada campaniei electorale nu a reușit să atragă alături de el oameni care să-l valorizeze și să-i aducă voturi în plus. Apoi a plecat în vacanță, în străinătate, și a revenit cu promisiunea că PNL va face majoritatea în Consiliul Local Focșani iar el, probabil, va fi viceprimar. Mai mult, s-au aruncat pe piață promisiuni tentante de posturi publice diverse. Cum s-a văzut, a eșuat și în aceste demersuri. Și, totuși, Ion Ștefan a fost promovat în partid, (și) în ciuda declarațiilor sale repetate până în noiembrie 2015 precum că nu-și dorește funcții publice sau politice. Se pare că s-a sucit la 180 de grade, acum are aspirații publice și politice dintre cele mai înalte. Preluarea controlului asupra organizației municipiului Focșani poate fi primul pas către șefia organizației județene. Dacă se menține direcția în care a pornit PNL Vrancea, este posibil ca actualul președinte, Cătălin Toma, să ajungă la stadiul de decor, de vitrină.
Nu trebuie scos din ecuație nici episodul alegerilor parlamentare din toamnă. Un prim pas a fost făcut și s-a scăpat de un posibil concurent – Cristi Bălosu. PNL se gândește să obțină 3 locuri (2 deputați și un senator) din totalul de 7 parlamentari pe care-i va avea Vrancea. Chiar dacă l-au îndepărtat pe Bălosu, tot rămân mai mulți aspiranți decât locurile considerate eligibile: Cătălin Toma, Ion Ștefan, Georgel Constantin, Nini Săpunaru, Sorin Hornea și alții care stau la cutie. Plus că și Laurențiu Țigăeru Roșca ar tatona terenul unei reveniri. Dacă i-ar fi reușit manevra cu UNPR la remorca PNL, atunci Țigăeru Roșca ar fi revendicat un loc eligibil. Totuși, cum vor reuși liberalii să atragă mai multe voturi, cel puțin în Focșani? Cele peste 10.000 de voturi luate la locale nu pot fi garantate la parlamentare (oricum, trebuie mai multe). Autoritarismul lui Ion Ștefan, munca activiștilor de partid, loialitatea celor din structura de conducere nu sunt suficiente pentru a-i aduce la vot pe nehotărâți, nu-i pot determina pe cetățenii scârbiți de politică să voteze PNL la toamnă. Nu trebuie neapărat să aduci alături așa-zise vedete județene dar de ceva profesioniști recunoscuți în domeniile lor de activitate ar cam avea nevoie PNL în structurile sale – oameni cu acel ”vino-ncoace”, ca expresie generalizată. Sigur, în partidele noastre mioritice, în general, de la profesori universitari doctori și oameni de afaceri de succes și până la muncitori necalificați și șomeri, toți votează la fel, se aliniază direcției partidului. Iar dacă liderii unor organizații de partid nu reușesc să-i trimită măcar în plan secund pe cei care le creează ”mari prejudicii de imagine” (conform lui Cătălin Toma), atunci nici nu pot emite pretenții de voturi, încredere, competență, moralitate, de câștig la urma urmei. Repet, chiar dacă poate părea plictisitor: nu este vorba neapărat de nume – Popescu, Constantin, Neață, Toma, Ionescu, Săpunaru, Ștefan, Bălosu, Georgescu, Țigăeru, Marinescu, Filimon ș.a. – ci de atitudine, mentalitate, strategie, bun simț, caracter, înzestrări personale, simțul penibilului, capacitate de persuasiune, onestitate etc.
Probabil că vor veni iar strategii ”dă” București, atotștiutori și atotfăcători, care să-i ajute din nou pe liberali să înfrângă și la toamnă. Sau, cine știe, la scrutinul parlamentar se va produce o emulație asemănătoare votului din turul al doilea de la prezidențialele din 2014 iar PNL va fi principalul beneficiar. Până la un asemenea scenariu, PSD&Oprișan ar trebui să le facă cinste peneliștilor că se lucrează între ei și lucrează în beneficiul puterii roșii. Spiritul USL de Vrancea rezistă iar sistemul mioritic nu acceptă intruși.

Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentTrei eliminați la ultima probă de bacalaureat
Articolul următorAmendă record dată de Garda de Mediu Vrancea: 100.000 lei