Pârjolim culturile, omorâm animalele! Soluția guvernanților pentru combaterea pestei porcine africane

0
153

Virusul pestei porcine africane se extinde aproape zi de zi. Conform unei statistici oficiale, până acum sunt confirmate 547 de focare de pestă porcină africană, în 98 de localități, din județele: Satu Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Galați, Ialomița. Din păcate, din motive neclare, autoritățile românești au ignorat pericolul răspândirii acestui virus. Informații despre prezența virusului și despre riscul de propagare au apărut încă de anul trecut, inclusiv atenționări din partea Uniunii Europene. Se pare că autoritățile de la București au ignorat aceste informații și posibile pericole, astfel că virusul s-a extins rapid, în ultimele luni. Cele mai afectate sunt județele de la granița cu Ucraina, din sud-est și din nord-vest. Zeci de mii de porci au fost sacrificați până acum, spre disperarea marilor și micilor fermieri. În același timp, am văzut că ferma de porci a fiului președintelui PSD, Liviu Dragnea, a reușit să vândă, în timp util peste 10.000 de porci, înainte de extinderea virusului.

În ultimele zile, autoritățile au început să ia măsuri radicale, precum dispoziția de a ucide animalele sălbatice din Delta Dunării – nu numai porcii mistreți, purtători ai virusului, ci și lupi, urși etc. Mai mult, un ordin recent al ministrului Agriculturii, Petre Daea, prevede distrugerea plantelor pe câmp, înainte de recoltare, în zonele unde s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane. Aceste măsuri radicale i-au revoltat pe fermieri, care au început să se opună acțiunilor derulate de autoritățile sanitare veterinare, alături de reprezentanții MAI. Prin Ordinul nr. 1.295/ 03.08.2018, ministrul Agriculturii le cere agricultorilor să ardă, practic, culturile agricole din zona focarelor de pestă porcină africană. ”În zonele afectate de peste porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți, se interzice dislocarea plantelor. Plantele vor fi neutralizate la fața locului de către fiecare proprietar/ utilizator de teren agricol” // ”Toate suprafețele agricole din zonele cu pestă porcină africană, în focarele care au fost declarate ca urmare a depistării bolii la mistreți, vor fi verificate, înainte de recoltare, iar zonele afectate de mistreți vor fi izolate prin benzi arate și se va realiza neutralizarea plantelor, la fața locului, de către proprietarii/ utilizatorii terenurilor agricole” – se menționează în textul ordinului ministrului Petre Daea.

Așa cum se știe, Guvernul a hotărât împuşcarea tuturor mistreţilor şi a animalelor prădătoare din Delta Dunării şi regiunea Tulcea, Constanța, Insula Mare a Brăilei şi Balta Ialomiţei. De asemenea, mistreţii din zonele de frontieră cu Ungaria, Ucraina şi Republica Moldova vor fi ucişi prin împușcare. Dispoziția Guvernului vizează nu numai porcii mistreți ci și împușcarea  animalelor din categoria prădătoare, precum lupul, ursul, șacalul și chiar vulturul codalb, care este și monument al naturii.