Nu ratați Super Luna

0
114
A runner makes his way along a trail on a butte in front of the "super Moon" at Papago Park in Phoenix, Arizona May 5, 2012. A "super Moon" will light up Saturday's night sky in a once-a-year cosmic show, overshadowing a meteor shower from remnants of Halley's Comet, the U.S. space agency NASA said. The Moon will seem especially big and bright since it will reach its closest spot to Earth at the same time it is in its full phase, NASA said. REUTERS/Darryl Webb (UNITED STATES - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY TPX IMAGES OF THE DAY) USA-MOON/
Fenomen rar pentru omenire peste 10 zile. Cea mai mare Super Lună din ultimele şapte decenii va fi vizibilă pe 14 noiembrie, iar anul 2016 se va încheia cu trei Luni pline uriaşe, consecutive. Satelitul natural se va afla în această perioadă la cea mai mică distanţă faţă de Terra de după anul 1948 şi nu se va mai apropia de Pământ la o astfel de distanţă decât abia în 2034. 
Fenomenul de Super Lună, denumit şi ”Lună la perigeu”, se produce datorită orbitei eliptice a satelitului natural al Terrei, când acesta ajunge pe orbită la cea mai mică distanţă faţă de PământÎn acel moment, Luna se află cu 48.280 de kilometri mai aproape de Terra decât atunci când se află la ”apogeu”, punctul cel mai îndepărtat de pe orbita sa faţă de Terra. Pe 14 noiembrie se va produce a doua dintre Super Lunile de la sfârşitul anului 2016. Una a fost deja vizibilă pe 16 octombrie, iar cea de-a treia va apărea pe boltă pe 14 decembrie.
Modul în care o vei observa depinde de locul în care te afli. Asta explică de ce, dacă te vei afla într-o zonă cu foarte multe clădiri, pentru a putea face o comparaţie, ai toate şansele să vezi că Luna are dimensiuni mai mari. Însă, dacă vei observa Luna într-un punct în care se află aproape de orizont, se creează ceea ce se numeşte „iluzia Lunii” – când Luna se află la orizont, se pot observa dimensiuni foarte mari ale acesteia atunci când în faţa celui care priveşte se află pomi, clădiri sau alte obiecte. Dacă plănuieşti să observi Luna pe data de 14 noiembrie, asigură-te că te vei afla într-un loc întunecat, departe de luminile oraşului.