Mare sărbătoare – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

0
341

În fiecare an, pe data de 7 ianuarie, prăznuim Soborul Sfântului Ioan Botezătorul, fiul Elisabetei și al preotului Zaharia, cunoscut sub numele de „Înaintemergătorul”, pentru că a anunțat venirea lui Hristos. În timp ce Zaharia slujea la templu în Ierusalim, i-a vestit Arhanghelul Gavriil că Elisabeta va naște un fiu la bătrânețe și se va chema Ioan. Pentru că Zaharia s-a îndoit de această veste, a rămas mut până ce Elisabeta a născut. Prorocul Maleahi îl vestește ca fiind „Îngerul Domnului” care avea să-I pregătească calea. El este ultimul din prorocii Vechiului Testament, care face legătura cu Noul Testament. Și-a început activitatea în anul 26 d.Hr. (primul an al guvernării lui Pilat din Pont).

Sfântul Proroc Ioan Botezătorul a dus o viaţă ascetică (purta o haină confecţionată din păr de cămilă şi se hrănea cu lăcuste şi miere sălbatică), retrăgându-se în deşertul Bethabara, unde a petrecut în rugăciune şi meditaţie. În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul). L-a botezat pe Iisus în apa Iordanului, moment în care își face simțită prezența Duhul Sfânt, sub înfăţișarea unui porumbel. În predicile sale, care au un pronunţat caracter moral şi social, polemizează cu partidele religioase și susţine îndreptarea moravurilor, dreptatea, cinstea, buna convieţuire. Îl acuză de incest pe Irod Antipa, regele Iudeii, fapt pentru care este încarcerat şi decapitat, la cererea soţiei lui Irod, Irodiada, şi a fiicei vitrege a acestuia, Salomeea. (sursa: crestinortodox.ro)

Biserica a închinat 6 sărbători Sfântului Ioan Botezătorul: Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul (7 ianuarie), Prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (24 februarie), A treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul (25 mai), Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie), Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august) și Zămislirea Sfantului Ioan Botezătorul (23 septembrie).

Numele Sfântului Ioan este cel mai popular în România. Potrivit datelor transmise de Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, la ora actuală aproape două milioane de români poartă numele de Ioan, Ioana sau derivate. Cei mai mulți sunt bărbați, peste 1,3 milioane de persoane. Cele mai populare nume sunt Ioan – 456.834, Ion – 347.224, Ionuț – 358.401, Ionel – 136.460, Nelu – 20.547. Sunt și peste 650.000 de femei care își serbează astăzi onomastica, cele mai multe fiind Ioana – 389.418, Ionela – 147.788, Oana – 72.196, Ionica – 19.380, Nela – 10.892.


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentVremea se schimbă radical, începând de vineri
Articolul următorLocuri de muncă vacante prin AJOFM