marți, iulie 23, 2024
AcasăPoliticaMarcel Ciolacu e susținut de toți pesediștii: Guvernul își va asuma răspunderea...

Marcel Ciolacu e susținut de toți pesediștii: Guvernul își va asuma răspunderea pe noile măsuri fiscale, chiar dacă acestea nu au fost prezentate

Astăzi are loc ședința Consiliului Politic Național al PSD. Toți liderii și parlamentarii PSD s-au reunit la Palatul Parlamentului pentru a lua o serie de hotărâri importante, precum cea privind angajarea răspunderii Guvernului pe pachetul de măsuri fiscale. Potrivit unor surse politice, toți pesediștii prezenți la ședință au votat pentru ca Guvernul condus de Marcel Ciolacu să-și angajeze răspunderea în fața Parlamentului. Nu se cunosc, însă, concret, ce măsuri fiscale va urma să adopte Executivul. ”Dacă PNL se opune, noi suntem gata de alegeri.”, a spus Marcel Ciolacu în ședința PSD. În cursul zilei de vineri, prim-ministrul a anunțat, la Bruxelles, că pachetul legislativ asupra căruia Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament va fi structurat pe trei paliere: reforma administrativă, combaterea evaziunii fiscale și ajustările fiscale.

Angajarea răspunderii evită dezbaterile parlamentare și actele normative respective intră rapid în vigoare. În cazul în care se adoptă o moțiune de cenzură în Parlament, atunci guvernul este demis. Iată ce scrie în Constituția României, la articolul 114, cu privire la acest aspect:

(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2) , proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

(4) În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate potrivit alineatului (3) , dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu