La două zile, pirotehniştii ISU au câte o misiune de asanare a muniţiilor neexplodate

0
119

În luna august a acestui an, echipa pirotehnică din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea a fost solicitată pentru efectuarea a 16 misiuni de asanare a muniţiilor neexplodate descoperite pe teritoriul județului, precum și pentru două misiuni de distrugere a elementelor de muniţie.

În misiunile executate, specialiștii pirotehnicieni au preluat 69 de proiectile, 3 grenade ofensive, 5 grenade defensive și 2 bombe de aviație de 10 kg. Majoritatea elementelor de muniție au fost descoperite în timpul executării unor săpături sau lucrări agricole. Astfel, în data de 8 august, în timp ce săpau un șanț pentru o coloană de apă la o gospodărie din comuna Milcovul, doi cetățeni au descoperit 2 bombe de aviație de 10 kg.

O altă misiune, cu un grad ridicat de pericol, s-a desfășurat în data de 22 august în comuna Slobozia Ciorăști. În timp ce ara, lama unui plug a zgâriat focosul unui proiectil exploziv de 100 mm. Pentru că exista riscul exploziei, s-a procedat la evacuarea lucrătorilor de pe câmp, timp în care echipa pirotehnică a preluat proiectilul. Muniţia ridicată fost transportată în condiţii de siguranţă la depozitul special amenajat fiind distrusă în misiunile de distrugere efectuate în data de 14 august și 30 august.                                                                                 Pentru a evita producerea unor evenimente cu urmări tragice, în momentul găsirii elementelor de muniţie neexplodate, se INTERZICE:

  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • aprinderea focului în apropierea muniţiilor descoperite neexplodate;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea pulberilor şi explozivilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

Conform art. 162 din O.M.A.I. 135 din 14 octombrie 2015, pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii muniţiilor neexplodate, cetăţenii au obligaţia să anunţe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112.

Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea