Klaus Iohannis: ”Sunt 3 scenarii pentru începerea anului școlar”

0
263

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut astăzi, la Palatul Cotroceni, o ședință pe tema educației. La ședință au participat: prim-ministrul României, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. După ședință, președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă. Iată ce a spus președintele:

  • Pe 14 septembrie începe noul an școlar preuniversitar. Majoritatea elevilor vor merge fizic la școală.
  • În fiecare școală au fost elaborate trei scenarii, în funcție de numărul de bolnavi.
  • Aceste trei scenarii sunt: scenariu verde, în localitate e mai puțin de o persoană în medie în ultimele 14 zile detectată cu coviv; scenariul doi, galben, între 1 și 3 persoane detectate în medie zilnică, și scenariul trei, peste 3 bolnavi noi în medie în localitatea respectivă. Scenariile se folosesc pentru a descrie ce se întâmplă în școală. Felul în care va funcționa fiecare unitate școlară va fi decis local, decizia se descentralizează la nivel de județ
  • În funcție de situația concretă, se va decide ce scenariu se aplică. Pentru fiecare școală în parte, comandamentul județean pentru situații de urgență va lua decizia dacă se merge pe scenariul verde – toți elevii merg la școală – sau scenariul 3, roșu, când nimeni nu merge la școală, sau de risc mediu, scenariul 2, o parte din activități se țin în școală, o parte în online.
  • Scenariul verde înseamnă un număr foarte mic sau deloc de bolnavi în localitate. Scenariul roșu înseamnă scenariul de avarie, când se învață online. Scenariul galben înseamnă grădinițele și ciclul primar merg la școală, clasele a VIII-a și a XII-a merg la școală, iar restul claselor, o parte vin la școală și o parte nu, pentru a permite distanțarea socială. Învățământul online e acceptat ca învățământ normal atunci când nu se pot ține cursuri fizice.
  • Evident că pentru vremuri de pandemie e nevoie de norme sanitare speciale, Ministerul Sănătății lucrează la ele și implică norma de distanțare, de igienă, de dezinfecție etc.