IPJ Vrancea: acțiunile preventive în trafic au dus la o scădere a numărului accidentelor rutiere față de ultimii doi ani

0
228

Dinamica accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada ianuarie-iunie a.c. relevă faptul că, pe drumurile publice ce străbat judeţul Vrancea, s-a înregistrat o scădere cu 27% față de aceeași perioadă a anului trecut precum și cu 36%, comparativ cu perioada similară a anului 2019. Totodată, au fost înregistrate scăderi în cazul persoanelor rănite grav din accidente rutiere grave, respectiv – 63% față de primele 6 luni ale anului 2020 și  -61% mai puține față de aceeași perioadă a anului 2019. Din nefericire, ca urmare a producerii accidentelor rutiere grave, s-a înregistrat o creștere a numărului persoanelor decedate, față de aceeași perioada a anilor 2020, respectiv 2019. În urma analizei statisticilor existente la nivelul poliției rutiere, principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave care s-au produs în primele 6 luni ale acestui an au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, indisciplina pietonală și neacordarea priorității de trecere. În perioada sezonului estival, prin specificul activităţilor recreative, respectiv deplasarea în zone de agrement sau în mediul rural, circulaţia mai intensă pe drumurile publice, afluxul de persoane în zonele turistice, în special în cadrul „turismului de week-end”, nerespectarea regulilor de circulaţie şi neadaptarea conduitei la condiţiile de trafic de către unii conducători auto, este posibil să intervină factori de risc care pot genera o creştere a numărului de evenimente rutiere.

Recomandări pentru conducătorii auto:

-nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice, substanţe cu efect psihoactiv sau sunteţi prea obosit! Nu este pusă numai viaţa dumneavoastră în pericol ci şi a celorlalţi participanţi la trafic!

-respectaţi regulile de circulaţie şi adaptaţi conduita la condiţiile de trafic!

-respectaţi reglementările legale privind transportul copiilor (folosiți centura de siguranţă şi scaunul special pentru copii).

-Folosiţi centura de siguranţă (conducători auto şi pasageri)!

-nu vorbiţi la telefon fără handsfree în timp ce conduceți, astfel încât să puteţi fi atent la traficul rutier;

CONDUCEŢI PRUDENT! VIAŢA ARE PRIORITATE!

Recomandări pentru pietoni:

– să circule numai pe trotuare când strada este prevăzută cu acestea;

– să circule numai pe partea stângă a drumului, în sensul de mers, când acesta nu are trotuare;

– să traverseze drumurile publice prin locurile marcate şi să se asigure înainte de a traversa;

– să nu folosească telefonul mobil (sau alte dispozitive electronice) atunci când traversează un drum public, astfel încât să poată fi atenți la traficul rutier.

– când nu există în apropiere trecere de pietoni, semnalizată sau marcată, traversarea drumurilor publice se face numai pe la colţul intersecţiei, după o asigurare temeinică. Atentie! Aici nu aveţi prioritate!

– nu traversaţi drumul în fugă!

Nu ezitați să ne cereți sprijinul atunci când siguranţa dumneavoastră şi integritatea vă sunt puse în pericol! (IPJ Vrancea)