marți, iunie 18, 2024
AcasăActualitateGuvernul vrea să adopte o ordonanță de urgență cu majorarea salariilor în...

Guvernul vrea să adopte o ordonanță de urgență cu majorarea salariilor în educație, propunere neacceptată de sindicaliștii aflați în grevă

Astăzi este anunțată o ședință extraordinară de guvern, care are pe ordinea de zi un singur punct: proiectul de ordonanță de urgență prin care se majorează salariile angajaților din sistemul de învățământ. Salariații aflați în grevă generală din 22 mai nu au acceptat, însă, oferta Executivului. Iată, mai jos propunerile guvernanților:

  • 1.000 lei brut sumă fixă pentru personalul didactic predare si auxiliar (această sumă nu va fi bază de calcul pentru dirigenție, gradație de merit, învățământ special etc.).
  • 400 lei brut sumă fixă pentru nedidactic (la fel nu reprezintă bază de calcul pentru alte elemente salariale).
  • Principiul de bază pentru noua grilă este ca salariul de bază al debutantului să fie egal cu salariul mediu brut pe economie iar celelalte salarii vor fi corelate în raport de grade/trepte profesionale și vechimea în muncă.
  • Legea se va aplica în trei etape, în prima etapă (1 ianuarie 2024) se va acorda 40% din diferența dintre dintre venitul din decembrie 2023 și salariul final la aplicarea integrală a legii.
  • Plata perioadei de grevă prin recuperarea activităților.

”Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în nota de fundamentare a proiectului OUG.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu