FOTO VIDEO Creștinii ortodocși de stil vechi din Focșani sărbătoresc azi Crăciunul

0
601

Pentru majoritatea creştinilor ortodocşi din România, sărbătorile de iarnă s-au încheiat astăzi, odată cu Soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Pentru creştinii ortodocşi care respectă, însă, Calendarul Iulian, sărbătorile sunt de abia la început. Cei care ţin sărbătorile pe stil vechi sărbătoresc luni, 7 ianuarie, Naşterea Domnului, prima zi de Crăciun. În România sunt aproape un milion de oameni care sărbătoresc pe stil vechi, dintre care aproximativ 170 de familii aparţin de parohia din Focşani. La Biserica Ortodoxă pe Stil Vechi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Focşani, de pe strada Rovine, preotul Nicolaie Onofrei a săvârşit astăzi slujba de Crăciun. Părintele a venit în faţa credincioşilor cu câteva ramuri înfrunzite de soc, culese din grădină, pe care le consideră simbolul acestei sărbători, în ciuda anotimpului.

“An de an, de Nașterea Domnului, socul ne face frunzulițe. Bătrânii spun că, pe vremuri, socul făcea chiar flori. În aer liber, pe o asemenea vreme, este imposibil de a se face. De aceea este doar o minune a lui Dumnezeu, pe care o face an de an, de Nașterea Domnului după cum serbăm noi, după Calendarul Iulian. Păstrăm sărbătorile aşa cum le-au lăsat Sfinţii Părinţi”, ne-a precizat preotul Nicolaie Onofrei.

Credincioşii pe stil vechi s-au pregătit cum se cuvine pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, masa de Crăciun incluzând aceleaşi bucate tradiționale. “Am sărbătorit Ajunul Crăciunului la Mănăstirea pe stil vechi de la Găgeşti, unde am cântat colinde, ne-am urat la mulţi ani, ne-am împărţit cadouri şi a fost minunat. Pentru că eu mănânc doar peşte, am pregătit toată mâncare doar cu peşte: răcitură, salată de boeuf, sarmale, cârnaţi dar şi cozonaci, tradiţional. Soţul, care mănâncă şi porc, are parte de toate celelalte produse”, ne-a declarat Florentina Sima, membră a comunităţii pe stil vechi.