FOTO Elevii din Mărășești au predat o lecție de istorie: au curățat monumentul eroinei Măriuca Zaharia

0
1424

În data de 18 octombrie 2019, la Haret, la Monumentul „Copilei-Erou” din Primul Război Mondial, s-a desfășurat o lecție de Istorie în aer liber despre Măriuca Zaharia, fetița jertfită în timpul bătăliei de la Mărășești, din august 1917. Au participat elevii Liceului Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, din clasele a VII-a și a VIII-a, alături de profesorul de istorie, Sanda Burlacu. Lecția a făcut parte din seria activităților din Proiectului „Pe aici nu se trece!”, finanțat prin Programul „Corpul European de Solidaritate”, prin A.N.P.C.D.E.F.P. România.

Elevii au ascultat povestea vieții Măriucăi și au vizitat cele două monumente consacrate „Copilei-Erou”, fiind și neplăcut impresionați de starea de degradare în care se află cele două monumente. Maria Zaharia, cunoscută şi ca Măriuca Zaharia (1905 -1917), a fost o fetiţă de 12 ani, căzută eroic în luptele de la Mărăşeşti din Primul Război Mondial. Născută la Pădureni, în 1905, Măriuca avea doar 12 ani în anul 1917, fetiţa locuind cu bunicul său în satul Haret, aproape de locul confruntărilor militare. În livada bunicului ei, Ion Zaharia, Armata Română crease un post de observaţie al trupelor române, care oferea o panoramă asupra a tot ceea ce se întâmpla pe front. „Vreau să fac şi eu ceva pentru ţara mea!”, le-a spus fetiţa comandanţilor Armatei Române, uluiţi de faptul că un copil face munca unui soldat. Iar informaţiile oferite de Măriuca s-au dovedit preţioase, din moment ce a fost blocată înaintarea trupelor germane. Fetiţa a fost doborâtă în urma unei explozii. În cinstea sacrificiul făcut, trupul neînsufleţit al Măriucăi Zaharia a fost depus în Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti,alături de alţi mari eroi ai acelor lupte, iar în faţa școlii din Haret s-a ridicat un monument închinat faptelor ei din anul 1917. Din păcate, însă, nicio lecţie de Istorie nu mai face referire la faptele ei de vitejie. Astăzi, la Mărăşeşti, doar Mausoleul Eroilor mai aminteşte de vitejia celor care s-au jertfit pentru ţară.”

 

Impresionați de lecția nonformală de Istorie, în data de 21 octombrie 2019, tinerii au revenit la Haret, alături de voluntarii străini (din Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Georgia și Ucraina) din Proiectul „Earth Recall” și de președintele asociației, Bogdan Chiriș (care ne-a pus la dispoziție fotografiile). Nu numai că au revenit, dar au curățat cele două monumente dedicate Măriucăi Zaharia și, pe locul în care se afla amplasat nucul din care Măriuca transmitea, au sădit un pui de nuc, ca simbol peren al amintirii și al recunoștinței ce le purtăm celei care a fost „Eroina de la Haret”. (sursa text și foto: prof. Cătălin Mocanu)