Falsuri în mediul online, cu însemnele companiei Orange

0
90
Utilizatori din România primesc în ultimele zile e-mail-uri în care sunt avertizați despre anumite facturi Orange neplătite, indiferent dacă sunt sau nu clienți ai companiei. În acest mesaj li se cere să acceseze un link care redirecționează către site-uri cu conținut fraudulos, site-uri clonă care folosesc identitatea vizuală a Orange, tocmai pentru a duce în eroare potențiala victimă, care poate crede că se află pe un canal oficial de comunicare. Campaniile frauduloase din online pot fi detectabile destul de rapid, dacă faceți câteva verificări esențiale:
-Dacă nu sunteți clientul serviciului menționat în mail, nu puteți avea facturi restante.
-Este evident că nu ne aflăm pe un canal de comunicare oficial pentru respectiva companie, din moment ce site-ul pe care potențiala victimă este redirecționată are un nume de domeniu fără legătură cu Orange.
-Atacatorii introduc și componenta psihologică, demnă să atragă potențiala victimă să acceseze cât mai repede link-ul și includ în mesaj amenințarea cu suspendarea serviciilor, dacă problema nu este remediată urgent.
-Verificați mereu sursa reală a mesajului primit.
-Evitați accesarea de link-uri din astfel de surse necunoscute sau dubioase și verificați-le cu o soluție de securitate, înainte de a face clic.
-Nu furnizați date personale, de autentificare sau de card, la cerere, în urma accesării unor astfel de link-uri. (Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică)