miercuri, decembrie 11, 2024
AcasăStiri InterneExtreme meteorologice pe final de septembrie: de la temperaturi aproape caniculare la...

Extreme meteorologice pe final de septembrie: de la temperaturi aproape caniculare la vreme răcoroasă și mari cantități de precipitații

Autoritățile sunt în alertă din cauza prognozelor meteorologice. Specialiștii anunță temperaturi foarte mari pentru această perioadă, dar și o răcire bruscă a vremii, cu ploi abundente. ”Dacă vineri şi sâmbătă contăm pe o vreme deosebit de caldă, vineri vom înregistra cea mai călduroasă zi din această săptămână, 33-34 de grade Celsius în sudul extrem (…), chiar şi sâmbătă, 26-33 de grade în sudul ţării, situaţia se va schimba începând de duminică, când, de la 34 de grade, practic o prăbuşire a regimului de temperaturi, la cel mult 15 în regiunile intracarpatice, posibil doar 22 în partea de sud-est a ţării”, a declarat directorul general al ANM, Elena Mateescu, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei convocate de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecţie a populaţiei, în contextul avertizărilor meteorologice.

Urmează, așadar, câteva zile cu fenomene meteo extreme, neobișnuite pentru această perioadă a anului. ”Administraţia Naţională de Meteorologie va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei. Pentru că activitatea ciclonică în Mediterana este una foarte intensă şi vorbim de manifestări de instabilitate atmosferică deosebită în această parte a ţării, la început în partea de vest, nord-vest, probabil, cu siguranţă un cod galben, având în vedere cantităţile de precipitaţii prognozate la acest moment, de până la 30-40 de litri pe metru pătrat, după care, începând de duminică şi până luni, aici contăm pe un vârf în ceea ce priveşte acest episod de vreme instabilă, deosebit de accentuat, să avem zone în ţară de cod galben, posibil în toată ţara, şi chiar şi areale de cod portocaliu”, a anunțat directorul general al ANM.

În cadrul conferinței de presă de la Guvern, Elena Mateescu a prezentat zonele unde sunt aşteptate cele mai mari cantităţi de precipitaţii. ”Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Cu siguranţă, vineri dimineaţă, în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească, pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de cod roşu de tip nowcasting, fie un cod roşu de la început, dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură”, a explicat directorul general ANM.

La această prognoză meteo se adaugă și pericolul viiturii de pe Dunăre. Directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Sorin Lucaci, a afirmat că, la intrarea în ţară, Dunărea avea un debit de 6.800 de metri cubi pe secundă, iar vârful viiturii va fi atins în 2-3 octombrie, când se va înregistra un debit de 7.500 de metri cubi pe secundă. Șeful de la Apele Române susține că poate fi gestionat acest debit al Dunării, cumulat cu ploile anunţate în zilele următoare, dacă ar ajunge la 9.500 de metri cubi pe secundă. Problemele pot apărea în cazul în care se va înregistra un debit peste 13.500 de metri cubi.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu