”Dansând cu lupii” – povestea de succes a unui proiect cu bani europeni de salvare a lupului românesc

0
771

Cu toții am învățat când eram mici că lupul este „sanitarul pădurii”, fiind unul dintre animalele care contribuie la păstrarea echilibrului natural. Cu toate acestea, el și-a dobândit o reputație proastă, devenind în ochii multora principalul dușman al oierilor și al crescătorilor de vite. Legendele au contribuit și ele la conturarea unei imagini negative, cu toate că, în realitate, lupul este un animal extrem de speriat de prezența omului și caută să-l evite pe cât de mult posibil. Din aceste considerente s-a născut WOLFLIFE, un proiect de succes în valoare de 1 milion de euro, care și-a propus menținerea unei populații viabile de lupi în Munții Carpați prin consolidarea sistemului de management și promovarea coexistenței om-lup.

Proiectul „WOLFLIFE – Implementarea celor mai bune practici pentru conservarea in-situ a speciei Canis lupus la nivelul Carpaților Orientali” este cofinanțat de către Comisia Europeană prin programul LIFE+ Nature și a fost implementat în perioada 1 iulie 2014 – 30 aprilie 2018, fiind prelungit până în februarie 2019. Proiectul este derulat de Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea, în parteneriat cu ACDB (Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice), Agenția pentru Protecția Mediului Harghita și Agenția pentru Protecția Mediului Covasna. Zona vizată de proiect constă în partea centrală și de sud a Carpaților Orientali, care cuprinde 18 situri din rețeaua Natura 2000, de pe arealul a șase județe: Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamț și Mureș. Pe larg despre acest proiect puteți citi în materialul scris de Sebastian Oancea și publicat de PressHub.

Acest articol a fost publicat pe PressHub.ro și Vrancea24 în cadrul proiectului “Cohesion Policy: Better Understanding, Reporting, Dissemination”, cofinanțat de UE prin DG Regio. Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a UE. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.