FOTO VIDEO Ambasadorul SUA: „Bibliotecile, un foarte important element în promovarea democrației”

0
124

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm, a fost astăzi oaspetele Bibliotecii Județene ”Duiliu Zamfirescu”, în cadrul zilelor dedicate acestei instituții, care a împlinit 106 ani de la înființare. De altfel, Hans Klemm a inaugurat “Raftul American”, o donație de carte oferită bibliotecii publice. Donația constă în peste 200 de volume, în valoare de 3.283 dolari, cărți dintre cele mai diverse, respectiv literatură americană clasică şi contemporană, metodologie de predare a limbii engleze, resurse pentru învăţarea limbii engleze, precum şi literatură pentru copii. „Îi invit în primul rând pe cei tineri să folosească aceste cărți. Sunt în engleză, nu sunt traduse, dar știu că studiați engleza și este un foarte bun mod de a vă practic cunoștințele de limba engleză. Este o colecție mică, dar foarte diversă. Este și non ficțiune, dar este și literatură foarte cunoscută americană”, a spus ambasadorul SUA.

Anterior acestei donații, ambasadorul a vizitat clădirea Bibliotecii Județene, fiind impresionat de faptul că există un fond american de carte veche. Hans Klemm s-a dovedit și un foarte bun cunoscător al scriitorului Duiliu Zamfirescu, patronul spiritual al bibliotecii publice, atât în privința operei sale, dar și a activității diplomatice pe care a avut-o marele scriitor vrâncean. Ambasadorul le-a spus celor prezenți la eveniment care sunt prioritățile sale ca diplomat.

„Am trei priorități ca ambasador al Statelor Unite ale Americii. Primul este să promovez securitatea și parteneriatul alături de România. A doua prioritate este să promovez valorile americane și printre aceste valori se află democrația. Sunt aici să încurajez românii să îmbrățișeze valorile democratice, iar bibliotecile, cum este și aceasta, sunt un foarte important element în promovarea democrației. A treia prioritate este prosperitatea, a SUA, a României și prosperitatea comună care poate fi realizată prin comerț și investiții. Dar puteam face asta și prin schimburi, de elevi, de profesori, de academicieni, de artiști, de oameni de cultură care pot merge în America sau americani care pot veni aici”, a spus Hans Klemm.

După evenimentul de la Biblioteca Județeană, ambasadorul SUA s-a deplasat pe jos la sala de spectacole a Ansamblului ”Țara Vrancei”, unde a deschis conferința profesională „Bibliotecile unesc!”. Aici a fost întâmpinat cu pâine și sare iar gazdele i-au oferit un program artistic.