Da astăzi, salariul minim brut este de 1.250 de lei

0
106
Conform deciziei guvernului de la sfârșitul anului trecut, salariul minim brut pe economie crește de la 1 mai a.c., de la 1.050 de lei la 1.250 de lei. Acest salariu se aplică pentru un program complet de lucru de 8 ore pe zi. Astfel, salariul minim net va crește de 785 de lei la 925 de lei. Conform estimărilor oficiale, peste 1.131.000 de salariați români se numără printre beneficiari. Cei mai mulți sunt din sectorul privat, aproape 1.100.000 de angajați, iar restul de sub 40.000 sunt angajați în sectorul bugetar.
La un salariu minim brut pe economie de 1.250 de lei, un patron trebuie să cheltuiască, de fapt, aproximativ 1.538 de lei, incluzând contribuțiile sociale pe partea angajatorului, din Codul fiscal. Și după această majorare, salariul minim din România rămâne penultimul ca valoare în Uniunea Europeană, cel mai scăzut fiind în Bulgaria. În schimb, statul ar putea câștiga pe seama contribuțiilor la pensie și la sănătate și a impozitelor pe venit din zona privată, precum și pe seama amenzilor de circulație, având în vedere că 1 punct-amendă înseamnă 10% din salariul minim brut pe economie.
”Încheierea unui contract individual de muncă, cu stabilirea unui salariu de bază mai mic decât cel prevăzut în actul normativ adoptat de Guvern, va constitui contravenție și se va sancționa cu amendă contravențională de la 1.000 de lei la 2.000 de lei. Această amendă este distinctă de cea prevăzută de Codul muncii. Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor se realizează de către inspectorii de muncă”, au precizat reprezentanții guvernului.