Cum se vor aplica noile măsuri de plafonare și compensare a prețurilor la energie și gaze

0
884

Guvernul a publicat Ordonanța de Urgență privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Noile reglementări stabilesc faptul că, la consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Prețul energiei va fi plafonat și pentru agenții economici.

Pentru energie electrică, OUG prevede următoarele:

– Preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 0,8 lei/kWh, în scădere de la plafonul actual de 1 leu/kWh. Plafonul de consum crește până la 500 kWh/lunar, de la plafonul anterior de 330 kWh.

– Clienţii casnici vor primi o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, valoarea rămâne astfel neschimbată față de vechea măsuri de sprijin. Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

În privința gazelor naturale, preţul final facturat se plafonează la cel mult 0,31 lei/kWh, de la nivelul de 0,37 lei/kWh. Ordonanța prevede creșterea pragului de consum până la care se acordă compensarea, la 1.500 de metri cubi pe perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 (adică 300 metri cubi lunar). Compensația unitară pentru clienții casnici se acordă în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar (acum, compensarea se ridică la 33%). Compensația se acordă tuturor celor care se încadrează în plafonul de consum.

În lunile februarie și martie, prețurile vor fi plafonate și pentru instituții și companii (IMM-uri și consumatorii mari). Prin urmare, pentru clienții non-casnici, tarifele la energie electrică și gaze naturale vor fi, în februarie și martie, de cel mult 1 leu/kWh (preț final facturat la energie electrică) și de cel mult 0,37 lei/kWh (preț final facturat la gaze naturale). Prevederile OUG  intră în vigoare de la 1 februarie a.c. și le găsiți AICI.