Cum a fost la prima ediție a Festivalului de Teatru Tânăr „Ora de Teatru”

0
275

În perioada 28.11.2019/01.12.2019, în județul Vrancea, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”, proiect de educație alternativă prin teatru finanțat de către Consiliul Județean Vrancea și organizat de către Asociația Protha Panciu în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria Panciu, Primăria Vidra, Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobești, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Național „Emil Botta”Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești. Cota parte de participare la proiect a organizatorului a fost susținută de către sponsorul principal al evenimentului, S.N. Nuclearelectrica S.A. Sponsori ai evenimentului au mai fost Fanplace IT SRL, Altex Prod SRL, Griff Comex si Restaurantul Clara. Proiectul s-a derulat în șapte localități din județul Vrancea, Adjud, Dumitrești, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra. În aceste localități s-au desfășurat ateliere de teatru pentru liceeni, de către membrii Trupei de Teatru Protha, la care au participat un număr de 230 de liceeni. Trupele participante la secțiunea concurs, la care s-a adăugat Trupa de Teatru Protha, au susținut spectacole de teatru în aceste localități, iar la acestea au participat un număr de 850 de spectatori, majoritatea fiind formata din tineri. La festival au participat șapte trupe de teatru pentru liceeni “So Trupa” Iași, „Anima” Focșani, „EvadArt” Făgăraș, „Leira” Rm. Vâlcea, „Ycar” Focșani, „Mircea Albulescu” Câmpina și „Ghioceii” Mingir – Republica Moldova. Caracterul festivalului s-a dorit a fi unul național, la care sa participe sase trupe de liceeni. Prin selectarea trupei de teatru din Republica Moldova insa festivalul a devenit unul cu caracter international, pe care si-l va păstra si la editiile viitoare. La secțiunea spectacole de teatru în concurs au participat șapte trupe. La secțiunea trupe în concurs și trupe invitate au participat un număr de 93 de liceeni din țară și Republica Moldova, 35 de voluntari liceeni si tineri, 7 traineri actori amatori, 11 coordonatori trupe liceeni, 6 personal conex. Juriul format din actrița Tania Popa – președintele juriului, regizorul Gheorghe Balint si criticul de teatru Doru Mares au acordat următoarele premii:

  • Premii trupe de teatru: Premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului (ex aequo) – Premiul „Mr. Ghe. Pastia” – Trupei de Teatru „Mircea Albulescu” din Câmpina si Premiul „Leopoldina Bălănuță” – Trupei de Teatru Leira din Rm. Valcea, Premiul „Paul Sava” (pentru originalitate) – Trupa de Teatru EvadArt din Făgăraș, Premiu „Petre Liciu” (pentru lucru în echipă și creatie) – So Trupa din Iasi, Premiul „Emil Botta” (pentru păstrarea traditiei si puritatea actului teatral) – Trupa de Teatru Ghioceii din Republica Moldova, Premiu „Duiliu Zamfirescu” (pentru energie teatrală) – Trupa de Teatru Ycar din Focsani.
  • Premiul pentru interpretare rol principal feminin (ex aequo): Raluca Hongu (Leira Rm. Valcea) si Roxana Banu (EvadArt Fagaras).
  • Premiul pentru interpretare rol principal masculin (ex aequo): David Lunca („Mircea Albulescu” Câmpina) si George Cosmin Stoica (Anima Focșani).
  • Premiul pentru interpretare rol secundar feminin (ex aequo): Macrina Sivu („Mircea Albulescu” Câmpina) si Cătălina Varanita (Ghioceii Mingir).
  • Premiul pentru interpretare rol secundar masculin (ex aequo): Daniel Stănciucu („Mircea Albulescu” Campina) si Marius Fordea (Ghioceii Mingir).
  • Premii speciale: Premiul „Cornel Coman” – Vitalie Mircas (Ghioceii Mingir), Premiul „Emanoil Petrut” – Rebeca Pavel („Mircea Albulescu” Câmpina), Premiul „Alecu G. Croitoru” – Octavian Simonescu („Mircea Albulescu” Câmpina).

Organizatorii festivalului au acordat Premiul pentru promovarea educatiei alternative prin teatru persoanelor care s-au implicat si au sprijinit derularea proiectului educational, precum si celor care au contribuit prin activitatea depusa la formarea trupelor de teatru pentru liceeni: Danut Cristian (vicepresedinte a Consiliului Judetean Vrancea), Traian Negulescu (director la Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea), Ana Hegyi (So Trupa Iasi), Doina Migleczi (Leira Rm. Valcea), Ionela Ilie (Anima Focsani), Ioana Codrina Anghel (EvadArt Fagaras), Mihail Sarbu(Ghioceii Mingir), Adrian Piciorea („Mircea Albulescu” Câmpina) si Ionuț Țandără (Ycar Focsani). Concertul de muzică i-a adus în fața publicului, pentru nouăzeci de minute, pe Adrian Nour și Trupa Zamfirescu. Masterclass-ul festivalului i-a avut ca protagonisti pe regizorul si producatorul de film Daniel Burlac (membru al echipei de productie a filmului „A fost sau n-a fost?” laureat in 2006 cu Premiul de debut Camera d’Or la Festivalul International de Film de la Cannes) si temerarul Avram Iancu (care a traversat Canalul Manecii si a parcurs Dunarea in inot; a participat la trei editii a ultramaratonului de la Cercul Polar de Nord). Atelierele de teatru pentru trupele participante la festival au fost sustinute de Lucian Maxim (percutionist la Radiodifuzinea Romana) – atelierul de muzica si ritm, Alexandru Mustata (actor la Teatrul National din Bucuresti) – atelierul de improvizatie, Adrian Iacov (actor de teatru si film colaborator al Teatrului „Maria Filotti” Braila) – atelierul de lupte scenice si Adrian Nour (actor colaborator la Teatrul National din Bucuresti) – atelierul de teatru non verbal. La buna desfășurare a festivalului organizatorul si partenerii de proiect au avut parte si de sprijinul acordat, prin asigurarea conditiilor necesare, de către Primăria Focșani, Primăria Adjud, Primăria Odobești, Teatrul Mr. Ghe. Pastia, Ansamblul Folcloric Țara Vrancei, Colegiul Național Unirea Focsani, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Elena Doamna” Focsani si Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focsani. Alăturarea sponsorului principal al evenimentului s-a datorat ca urmare a faptului că „Nuclearelectrica se implică activ în îmbunătățirea procesului educational si suntem alaturi de organizatiile non-guvernamentale care dezvolta programe in acest domeniu. Incurajam formele de educatie alternativa pentru tineri ca instrumente ale dezvoltarii lor si ne-am bucurat sa fim parte la acest proiect, alaturi de Asociația Protha Panciu” – Cosmin Ghiță – Director General SN Nuclearelectrica SA. Editia viitoare a Festivalului de Teatru Tânăr “Ora de Teatru” se doreste a avea loc începând cu data de 02 aprilie 2020. Alaturi de festival, pentru cea de a doua editie, a venit ca sponsor Mercury360 Communications SRL.