duminică, septembrie 15, 2024
AcasăSocietateCele mai gustoase vinuri din lume și cum să le alegeți

Cele mai gustoase vinuri din lume și cum să le alegeți

Vinul este o băutură fină, elegantă, cu clasă. Acesta se poate asorta multor preparate fabuloase, pentru o experiență culinară de excepție. Datorită diverselor tipuri de vinuri existente pe piață, această băutură a devenit foarte apreciată, atât de consumatorii obișnuiți, cât și de cunoscători. În rândurile ce urmează, vă vom prezenta cele mai gustoase vinuri internaționale și vă vom spune cum să le alegeți.

Cu toții știm că, la baza oricărui vin de colecție, se află strugurii. Struguri ce trebuie cultivați cu atenție și grijă. Pentru a ajunge la o aromă cât mai bogată, vinurile trebuie să fie maturate, fie în butoaie, în cramele unde sunt preparate, fie în sticle, la rece. Există mai multe categorii după care vă puteți orienta pentru a alege o băutură pe gustul dumneavoastră. Vom începe clasificările promise cu culoarea.

  • Culoarea și soiul strugurilor

Principala distincție între tipurile de vinuri este culoarea: roșu, alb, sau roze. Aceasta rezultă din soiurile de struguri folosite la preparare, cum ar fi: pentru vinurile roșii – Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Merlot; și pentru vinurile albe: Sauvignon Blanc, sau Muscat Ottonel. Vă sună cunoscute aceste denumiri? Probabil că da, fiindcă acestea sunt și denumirile pe care le găsiți pe sticle. Numele vinului este dat de soiul strugurilor. Cât despre vinurile roze, culoarea lor rezultă în majoritatea cazurilor din combinarea unui soi de struguri albi cu unul roșu. Nuanța de roze poate fi controlată pe parcursul preparării.

  • Zahărul

Următorul criteriu care face distincție între tipurile de vinuri este conținutul de zahăr. Aici ne referim la aromele vinurilor: sec, demisec, demidulce și dulce. Acestea conțin cantități reduse, medii, respectiv mari de zahăr, rezultând în arome bogate și fructate. Alegeți după bunul plac și asortați-l cu un preparat potrivit.

  • Dioxidul de carbon

Un alt criteriu ce diferențiază vinurile este conținutul de dioxid de carbon. Aici ne referim la vinurile calme/liniștite – adică la majoritatea băuturilor pe bază de struguri existente, sau spumante – cum ar fi șampania. Textura vinurilor spumante rezultă din procesul de fermentare, proces care constă în combinația dintre zahăr și drojdie ce elimină dioxid de carbon și determină acidularea.

  • Alcoolul

Poate cel mai important criteriu de care să țineți cont atunci când alegeți un vin de colecție este conținutul său de alcool. Există trei tipuri de astfel de vinuri: cu corp plin/corpos – cantitate ridicată de alcool, cu corp mediu – cantitate medie, și cu corp ușor – cantitate mică. Vinurile corpoase se numără printre cele mai aromate și bogate băuturi.

  • Maturarea

Ultimul criteriu de care să țineți cont în alegerea unui vin perfect este maturarea. Maturarea este procesul în care vinul devine din ce în ce mai aromat. După cum bine știți, se spune că vinurile vechi sunt cele mai gustoase. Ei bine, acest lucru se datorează timpului acordat maturizării băuturii, timp în care aceasta își culege toate texturile și aromele, rezultând într-un gust demn de medalie. Cele mai bune vinuri sunt considerate a fi cele maturate în butoi.

Acum că ați aflat după ce criterii se clasifică, vrem să vă mai prezentăm și cele mai populare vinuri internaționale.

Printre vinurile albe se numără:

  • Chardonnay: vin franțuzesc, corp mediu, fructat, cu note de vanilie și citrice
  • Riesling: vin de renume în Germania, aromă dulce, cu note de miere
  • Pinot Gris: vin italienesc, uscat, cu note fructate
  • Sauvignon Blanc: vin franțuzesc, fructat, cu note de vanilie

Printre vinurile roșii se numără:

  • Cabernet Sauvignon: vin franțuzesc, cu textură bogată și arome de fructe negre
  • Pinot Noir: un alt vin franțuzesc, cu textură netedă și aromă fructată, note de condimente
  • Merlot: și el, tot franțuzesc, vin asemănător Carbernetului, însă cu aroma fructată mai aprinsă

Înainte de încheiere, ne dorim să vă mai sfătuim și despre cum să consumați astfel de băuturi. Pe lângă faptul că vinurile pot fi savurate și simple, pe terasă în natură, la apus, ele merită să fie asortate și cu anumite preparate care nu vor face decât să le scoată și mai bine în evidență aromele. Vinurilor albe puteți asorta preparate precum fructele de mare, puiul gătit în sos cremos, sau porcul din rețete asiatice picante. Vinurilor roșii, vă recomandăm să asortați fripturi suculente din carne roșie sau de vânat, miel sau rață, iar celor roze, vă recomandăm să asortați brânzeturile fine și nucile, precum și fructele ca pepenele galben, pentru aperitive de excepție.

Acum că ați aflat tot ce era nevoie în materie de vinuri premiate, arome, și criterii de distincție, veți putea alege un vin perfect pentru o întâlnire romantică alături de persoana iubită, sau pentru o seară relaxantă pe terasă. Enjoy!


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu