Calendarul organizării alegerilor prezidențiale

0
505

Guvernul a adoptat un act normativ care stabilește calendarul organizării alegerilor prezidențiale din această toamnă. Primul tur de scrutin va fi pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Potrivit noilor reglementări electorale, cetățenii români din străinătate pot vota, în primul tur al prezidențialelor, în zilele de 8, 9 și 10 noiembrie, iar în al doilea tur pe 22, 23 și 24 noiembrie. Campania electorală va începe pe 12 octombrie. Iată calendarul alegerilor prezidențiale:

  • 2 septembrie: depunerea la BEC a protocolului de constituire a unei alianțe electorale;
  • 11 septembrie: înregistrarea în registrul electoral ca alegător în străinătate sau ca alegător prin corespondență;
  • 22 septembrie, ora 24.00: depunerea candidaturilor;
  • 12 octombrie: începe campania electorală;
  • 8 noiembrie ora 12.00-21.00: prima zi a votării în străinătate;
  • 9 noiembrie ora 07.00: se încheie campania electorală în țară;
  • 9 noiembrie ora 07.00-21.00: a doua zi a votării în străinătate;
  • 10 noiembrie ora 07.00 – 21.00: începe votarea în țară și a treia zi de vot în străinătate;
  • 10 noiembrie ora 21.00: alegătorii care sunt în secția de vot și cei care stau la rând pot exercita votul până la ora 23.59.

Executivul a mai adoptat o hotărâre privind stabilirea măsurilor pentru buna organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României din anul 2019 și o altă hotărâre pentru aprobarea bugetului și a cheltuielilor necesare pentru pregătirea, organizarea și desfășurarea alegerilor respective. „Prin prezentul proiect de act normativ se propune aprobarea bugetului alocat pregătirii, organizării și desfășurării alegerilor pentru Președintele României din anul 2019 și detalierea cheltuielilor care urmează a fi efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Interne și instituțiile prefectului, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul Naţional de Statistică și direcţiile teritoriale de statistică, precum şi Ministerul Afacerilor Externe. Totodată, se propune suplimentarea bugetelor Autorităţii Electorale Permanente și ale Serviciului de Telecomunicaţii Speciale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pe anul 2019”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii Guvernului.