Bani pentru DGASPC Vrancea, de la Guvern. Instituția cu cei mai mulți angajați din județ are nevoie de peste 10 milioane de lei până la sfârșitul anului

0
577
Guvernul a aprobat alocarea de sume importante din Fondul de Rezervă pentru acoperirea cheltuielilor necesare funcţionării Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) aflate în subordinea Consiliilor Judeţene. ”Eu vă mărturisesc că nu îmi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu plata salariilor pentru angajaţii din Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului din subordinea Consiliilor Judeţene. Nu ştiu cum şi-au bugetat aceste cheltuieli, cum au fost alocările de la bugetul de stat, cert este că în mai multe judeţe, cred că aproximativ 30 de judeţe, este o situaţie critică, în care preşedinţii de Consilii Judeţene reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale. De asemenea, ne confruntăm cu o altă situaţie şi am solicitat Ministerului Dezvoltării, prefecţilor să ceară primăriilor situaţia cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi. Pentru că am primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plată atât în privinţa indemnizaţiilor, cât şi în privinţa salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi.”, a declarat premierul Ludovic Orban. ”Prin acest proiect de act normativ se asigură consiliilor județene sumele necesare pentru plata cheltuielilor, în vederea asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului pentru luna octombrie 2020. Doar câteva exemple de foști președinți de consilii județene care au acționat după principiul ,,după noi potopul“ și au lăsat în urmă un buget lipsit de resurse pentru plata cheltuielilor, curente necesare la nivelul acestor consilii județene. Bihor este în situația de a primi în acest moment o sumă de 8.250.000 de lei, pentru acoperirea acestor cheltuieli, pentru că la nivelul acestui consiliu județean, fosta administrație a lăsat bugetul fără resursele necesare pentru acoperirea acestor cheltuieli. La fel se întâmplă și la Giurgiu, unde a fost alocată o sumă de 3.700.000 de lei pentru plata acestor cheltuieli. La fel la Maramureș, unde este nevoie de o alocare de 5.800.000 de lei. La fel și la Sălaj, unde de asemenea a fost alocată o sumă de 4.280.000 de lei. Timiș care beneficiază prin acest proiect de act normativ de o sumă de 10.500.000 de lei. Vrancea are, în acest moment, nevoie de o sumă de 6.500.000 de lei care a fost distribuită prin hotărârea de guvern adoptată în ședința de guvern de vineri seară. La fel și la nivelul municipiului București care beneficiază, prin acest proiect de act normativ, de o sumă de 5.125.000 de lei. La fel și în Sectorul 5 – 6.860.000 de lei; Sectorul 6 – 1.789.000 de lei.”, a explicat și șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.
Potrivit noului președinte al Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, situația pe care a găsit-o la DGASPC Vrancea este una dificilă. Instituția are nevoie, la finalul anului, de peste 10 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor salariale (3,8 milioane lei), achiziția de dezinfectanți și alte materiale necesare combaterii COVID-19 (2,6 milioane lei), acordarea suplimentelor financiare celor care au lucrat cu persoane COVID-19 (4 milioane lei). La DGASPC Vrancea lucrează 1.197 de persoane și fosta conducere a CJ Vrancea nu a prevăzut și nici nu a alocat sumele necesare pentru acoperirea tuturor acestor cheltuieli. De asemenea, nu s-au acordat nici sporurile prevăzute prin diverse acte normative.