Bani europeni pentru studenții care vor să intre în afaceri

0
356

Guvernul a adoptat, joi, o Hotărâre privind aprobarea Programului Naţional „Innotech Student”, finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Programul are la dispoziție 20 de milioane de euro pentru finanţarea tinerilor antreprenori. Această sumă provine din fonduri europene – 17 milioane euro și din bugetul de stat – 3 milioane euro.
Proiectul prevede finanţarea schemelor antreprenoriale ale studenţilor români din numeroase domenii, care sunt inovatoare şi aduc o valoare adăugată reală. Acesta îşi propune să încurajeze studenţii să îşi pună în practică viziunea, dar şi spiritul lor antreprenorial.
În cadrul proiectelor selectate în urma evaluării, va începe perioada de pregătire a studenţilor, dezvoltarea abilităţilor lor antreprenoriale, elaborarea planurilor de afaceri şi selectarea celor mai bune dintre acestea. Studenţii ale căror planuri de afaceri vor fi finanţate vor putea urma programe de internship în companii cu activităţi cât mai apropiate planurilor de afaceri propuse. În această etapă vor fi acordate subvenţiile. După aceasta, timp de un an studenţii antreprenori vor beneficia de sprijinul administratorilor de schemă, iar pentru următoarele şase luni ei vor fi monitorizaţi, iar afacerile înfiinţate de ei trebuie să se autosusţină pe piaţă.
Valoarea maximă a proiectelor este de 2 milioane euro, urmând ca minim 70% din bugetul proiectului să fie alocat subvenţiilor pentru înfiinţarea afacerilor. Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 100.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, şi se acordă numai întreprinderilor înfiinţate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate. Banii vor fi acordaţi în două tranşe – 75% la înfiinţarea companiei, iar cea de-a doua, de 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că pot realiza profituri de 30% din grantul iniţial de 75%. În primul an de activitate vor fi finanțate şi salariile angajaților firmelor înființate. (sursa: Ministerul Fondurilor Europene)