Aviz favorabil pentru prima de comercializare în agricultură pentru produsele românești

0
209

Consiliul Legislativ și Consiliul Economic și Social au transmis către Senatul României avize favorabile pentru proiectul legislativ inițiat de deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, și care privește acordarea unor prime de comercializare de 100 euro/tonă pentru produse primare vândute pe piață și 200 euro/tonă pentru produse destinate procesării. Astfel, Consiliul legislativ a avizat, pe 24 aprilie, ca favorabilă propunerea legislativă care s-ar putea aplica în perioada 1 ianuarie 2020-31 decembrie 2022. De asemenea, de la Consiliul Economic și Social a venit la Senat, prima cameră sesizată, pe 15 mai, aviz favorabil. În perioada imediat următoare, se va proceda pentru obținerea unor informații din partea Guvernului României, cu privire la impactul financiar, întrucât propunerea are implicații asupra bugetului de stat. Totodată, pentru elaborarea proiectului de act normativ, se vor stabili, în decursul acestui an, consultări cu asociațiile de proprietari și cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Parcursul legislativ al acestei propuneri poate fi urmărit pe pagina Senatului României.

Reamintim că deputatul PNL de Vrancea, Ion Ștefan, propune modificări legislative pentru stimularea producătorilor agricoli care comercializează produsele agricole primare prin acordarea unor prime de 200 euro/tonă și 100 euro/tonă pentru produsele românești vândute. Inițiativa este asumată de alți 65 de colegi de-ai săi parlamentari liberali. Scopul inițiativei este stimularea intrării produselor agricole primare din fermele românești în circuitul comercial oficial, prin acordarea unei prime de comercializare pentru cantitatea de produse agricole vândute către unitățile de procesare, respectiv 200 euro/tonă și 100 euro/tonă pentru produsele direct pentru consum.

Deputatul Ion Ștefan susține că proiectul va ajuta agricultorii români, va spori consumul de produse românești și va avea un impact bugetar pozitiv: „Potrivit acestei măsuri, pentru fiecare tonă de produs agricol stimulat să intre în economia oficială, statul va încasa, direct sau indirect, chiar în cursul anului respectiv, peste 200 euro/tonă, stimulându-se aproape toate sursele fiscale: TVA încasat înainte de obținerea primei de comercializare, care pentru producția zootehnică înseamnă o valoare superioară primei; impozit pe profit mai mare de la procesatori; impozite și contribuții mai mari, ca urmare a stimulării creșterii afacerilor procesatorilor”, prevede inițativa. ”Una dintre cele mai importante probleme pe care le înregistrează economia României în prezent este reprezentată de accesul extrem de redus al producției agricole autohtone, prin comercializare, în piața locală, națională. Prin implementarea unei astfel de măsuri, sănătatea românilor va fi protejată prin consumul de produse agricole primare românești a căror calitate nu poate fi contestată, iar satul românesc va renaște după perioada destul de lungă în care a fost abandonat. Considerăm că această formă de stimulare va conduce la dublarea cantității de produse agricole primare procesate în România, fapt ce va determina, implicit, creșterea veniturilor producătorilor agricoli”, după cum a spus deputatul PNL Ion Ștefan. (Cabinet parlamentar Deputat Ion Ștefan)