sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăStiri InterneAproape 50 de ferme din Vrancea vor primi ajutoare financiare de la...

Aproape 50 de ferme din Vrancea vor primi ajutoare financiare de la Uniunea Europeană

Astăzi a fost ultima zi în care crescătorii de vaci de lapte și cei de porcine puteau depune cereri la APIA pentru primirea ajutorului financiar din partea Uniunii Europene. Suma totală este de circa 11,1 milioane de euro, care se împarte astfel: peste 87, milioane de euro pentru crescătorii de vaci de lapte și peste 2,3 milioane pentru crescătorii de suine. Din Vrancea au depus astfel de cereri 34 de crescători de vaci de lapte dintre cei 50 de potențiali beneficiari. Aceștia aveau obligația de a respecta anumite condiții:

– Producătorii de lapte să fie înscriși în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, respectiv dețin cota de livrări la data de 31 martie 2015;
– Producătorii de lapte sunt în activitate, respectiv au încheiat un contract pe o perioada de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim–cumpărător, și dețin cel puțin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului;
– Producția de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone de lapte în anul de cotă 2014-2015.

Suma cuvenită fiecărui producător se calculează de către APIA, conform cantității de lapte livrate în anul de cotă 2014-2015, astfel:
– 240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv și 20 de tone inclusiv;
-12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 de tone și până la 200 de tone inclusiv;
-2900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 de tone.
Conform estimărilor inițiale, crescătorii de vaci de lapte din Vrancea vor primi, în total, peste 30.000 de euro.

Cât privește crescătorii de porci, 14 fermieri au depus cereri pentru a beneficia de ajutorul european, pentru un efectiv de 178.000 de capete. Dintre acestea, 11 sunt ferme de creștere și îngrășare și 3 sunt unități de reproducție.
Pentru creștere și îngrășare: crescătorii de porcine dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru creșterea și îngrășarea porcinelor; crescătorii de porcine au livrat direct sau prin terți și au clasificat porci în abatoare autorizate în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
Pentru reproducție: crescătorii de porcine dețin exploatații autorizate de ANSVSA pentru reproducție; sprijinul se acordă în funcție de efectivul mediu de scroafe și/sau de efectivul de scrofițe de reproducție livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015.
În sectorul de creștere a porcinelor, suma se distribuie crescătorilor de porcine astfel: Echivalentul în lei a 2.072.804 euro pentru activitatea de creștere și îngrășare din exploatații; Echivalentul în lei a 300.000 euro pentru activitatea de reproducție din exploatații.
Suma cuvenită fiecărui producător agricol se calculează de către APIA prin împărțirea sumei la efectivul de porci livrați și clasificați în abatoare autorizate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015, dar nu la mai mult de 300 de mii de capete pe beneficiar, precum și la efectivul mediu de scroafe și/sau la efectivul de scrofițe de reproducție, livrate și/sau transferate, în perioada 1 ianuarie-31 august 2015. Potrivit legii, plățile urmează să se efectueze până la data de 30 iunie 2016.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu