AcasăStiri InterneAplicația „Iar miroase” a obligat statul, prin 11.000 de sesizări, să acționeze...

Aplicația „Iar miroase” a obligat statul, prin 11.000 de sesizări, să acționeze împotriva mirosului de la gropile de gunoi

Sătul de mirosul de hidrogen sulfurat, care îi invadează casa, trupul și sufletul mai ales seara și în weekend, și să nu fie crezut de instituțiile statului, care nu au program decât până la 16.00, Valentin Boruz, inginer IT, s-a gândit să creeze o aplicație care să pună presiune pe autoritățile care ar trebui să verifice modul cum administratorii gropii de gunoi de la Vidra iau aerul, la propriu, locuitorilor din toată zona din sudul și sud-estul Bucureștiului. Așa a apărut aplicația software „Iar miroase”, lansată pe 4 martie 2023, disponibilă în browser, dar și pe Android și Apple Store. „Aplicația a fost lansată concret în noaptea de 3 spre 4 martie. Mai existau site-uri de genul acesta, care te ajută să completezi și să trimiți sesizările la instituții. Dar eu am vrut să-i dau, cum să-i zic, o latură socială, să le arătăm oamenilor și instituțiilor că nu suntem doar câțiva cei deranjați de mirosurile de la groapa de gunoi. Așa încât, după ce ai trimis sesizarea ta, poți vedea, în dreapta ecranului, și câți alții au mai trimis. Adică nu ești singur, nu ești singurul nebun care simte mirosul. Îți dai seama că există cu adevărat o problemă și te impulsionează și pe tine să acționezi”, a explicat Valentin Boruz, inginerul IT care s-a ocupat de partea tehnică a proiectului.

Comisarii Gărzii de Mediu Ilfov au constatat că mirosul greu și persistent a fost cauzat și de faptul că „o parte din puțurile amplasate pe aceste zone nu erau conectate la instalația de ardere la temperaturi înalte a gazului de depozit, parte din ele fiind deconectate în vederea efectuării de lucrări de închidere a celulelor care și-au atins capacitatea autorizată de depozitare.” De asemenea, Garda de Mediu a constatat că operatorul economic „depășea suprafața maximă de exploatare reglementată, dar și că șantul de delimitare al drumului de exploatare era plin de levigat, observându-se fenomenul de barbotare, iar ca o consecință a neacoperirii cu material inert (…) inclusiv necaptarea gazului de depozit în întregime, a existat o amplificare a disconfortului olfactiv”. Prin urmare, Garda de Mediu menționează că a dat o amendă de 100.000 de lei și a impus 19 măsuri de conformare.

Articolul complet, pe PRESShub.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu