joi, iulie 18, 2024
AcasăAdministratieAlba-neagra politico-electorală cu salariile angajaților din Consiliul Județean Vrancea și instituțiile subordonate

Alba-neagra politico-electorală cu salariile angajaților din Consiliul Județean Vrancea și instituțiile subordonate

Ședința extraordinară a Consiliului Județean Vrancea de astăzi s-a încheiat cu un rezultat previzibil. Proiectul inițiat de președintele CJ, Cătălin Toma (PNL), de plafonare a salariilor funcționarilor și ale angajaților din instituțiile subordonate, nu a trecut de votul consilierilor. Consilierii PSD au spus de la început că nu vor vota proiectul. La rândul lor, nici consilierii județeni USR nu au fost de acord cu proiectul de menținere a salariilor la nivelul lunii decembrie 2022. Așa cum ați putut citi în Vrancea24, Guvernul a stabilit salariul minim pe economie la 3.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2023. Salariile angajaților din CJ și instituții subordonate se calculează înmulțind acest salariu minim cu niște coeficienți stabiliți încă din anul 2017 (sub conducerea PSD). În același timp, Guvernul a plafonat indemnizațiile demnitarilor din funcții publice (de exemplu președinte și vicepreședinte de consiliu județean) la nivelul lunii decembrie 2022. Iar salariile din administrația județeană nu trebuie să depășească, conform legii, indemnizația unui vicepreședinte de consiliu județean. Dacă s-ar înmulți salariul minim de 3000 de lei cu acei coeficienți, atunci unele salarii din administrația județeană ar depăși indemnizația vicepreședintelui. Adică s-ar încălca legea. Astfel că, la CJ Vrancea, la stabilirea salariilor se ia în considerare un salariu minim mai vechi (2.230 lei și 2.300 lei). Consilierii județeni PSD și USR au încercat să exploateze politic această situație, deși întrebările și declarațiile lor ar fi trebuit adresate Guvernului, care a adoptat niște acte normative care mai mult încurcă. O variantă pentru ca salariile din administrația județeană să crească pornind de la baza de 3.000 de lei ar fi micșorarea coeficienților, dar consilierii nu au venit cu această propunere impopulară. Prin urmare, proiectul de hotărâre privind plafonarea salariilor nu a întrunit numărul necesar de voturi (doar 16 voturi pentru, fiind nevoie de 17). Asta deși aceiași consilieri au votat bugetul pe anul în curs, săptămâna trecută (vot în unanimitate), în care capitolul salarizare era cu salariile de la nivelul anului precedent.

Așa se întâmplă când se face politică la mica ciupeală, cu idei de moment și cu ochii pe voturi ipotetice. În primul rând, nu era obligatorie inițierea unui proiect de hotărâre cu specificarea plafonării salariilor din administrația județeană (mulți primari nu au făcut acest lucru). Se dădeau salariile conform actelor normative în vigoare, ca până acum. Iar dacă vreun angajat/ funcționar ar fi fost nemulțumit, ar fi putut acționa în instanță. În al doilea rând, dacă tot s-a inițiat un astfel de proiect, trebuia discutat și votat înainte de adoptarea bugetului Consiliului Județean și al instituțiilor subordonate. În rest, jocuri politice de moment, lacrimi de crocodil cu tematică socială, întrebări retorice, adresate în vânt, pentru electorat, lipsă de strategie și de sânge în instalație. Toată lumea așteaptă, acum, o decizie a Curții Constituționale (prevăzută pe 28 februarie), care să lămurească situația și să dea peste cap deciziile Guvernului în ceea ce privește stabilirea salariilor și indemnizațiilor în administrația publică. Urmează show-ul din Consiliul Local Focșani, pe aceeași temă, între Misăilă&PSD și consilierii PNL-USR.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu