Afacerea „consultanță pentru PNRR”: 74 de milioane de lei cheltuite până acum/ Două primării din Vrancea în topul sumelor alocate

0
688

Consultanța pentru depunerea proiectelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a devenit o afacere în sine. Potrivit datelor centralizate din Sistemul Electronic de Achiziții Publice, 1.900 de localități au plătit până acum 74 de milioane de lei pentru acordarea unor servicii de consultanță pentru depunerea proiectelor pe PNRR. Pentru început, cei care doresc finanțare, în speță primăriile din întreaga țară, trebuie să-și facă un cont pe o aplicație dezvoltată de Ministerul Dezvoltării. Operațiunea nu durează mai mult de 5 minute dacă ai o adresă de e-mail. Urmează depunerea propriu-zisă a proiectelor. Nici această operațiune nu presupune mari cunoștințe, ci un calculator, o conexiune la internet și o idee de finanțare. Pașii de urmat sunt explicați, în amănunt, într-un document oficial, postat pe internet. Toate serviciile de consultanță au fost achiziționate direct, din catalogul electronic.

Pentru acest efort minim, 1.900 de primării din țară au decontat bani frumoși unor firme de consultanță. Am întrebat localitățile care au plătit peste 100.000 de lei pentru a depune sau scrie aceste proiecte, ce au făcut firmele de consultanță pentru acești bani.

 • Pe 30 martie 2022, Primăria Panciu oferea un contract de 135.000 de lei firmei Creativ Consult SRL, din Iași, pentru „consultanță în afaceri și în management și servicii conexe”. Am întrebat ce înseamnă asta și instituția ne-a răspuns că sunt servicii pentru obținerea de fonduri nerambursabile din PNRR: „identificarea oportunităților de finanțare”, „înțelegerea condițiilor de eligibilitate impuse de finanțator”, „monitorizarea surselor oficiale de informare”, „consilierea beneficiarului la obținerea documentelor necesare pentru obținerea proiectului”, „scrierea cererii de finanțare” și „încărcarea cererii de finanțare”. În ce măsură cunoaște o firmă de consultanță din Iași nevoile de dezvoltare a orașului Panciu, localități separate de o distanță de 220 de kilometri, nimeni nu știe.
 • Primăria Bârsești din Vrancea a încheiat un contract de consultanță cu o firmă de specialitate contra a 88.250 de lei. Pentru acești bani, societatea Spes Consulting „a elaborat documentele justificative, anexe la HCL și încărcarea documentelor pe platforma dezvoltată de MDLPA, în acest sens”, ne-a transmis Primăria.

Mai multe detalii despre acest subiect, în materialul publicat de PressHUB.


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentMeteorologii au actualizat avertizările de vijelie
Articolul următorEforie Nord, un alt fel de Paradis pentru tinerii de la Centrul „Sfânta Maria” din Golești