joi, iunie 13, 2024
AcasăFocsani3 aprilie - Ziua Jandarmeriei

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei

Jandarmii români sunt astăzi în sărbătoare. Pe data de 3 aprilie 1850, domnitorul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), a semnat actul de înființare a jandarmeriei – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi” – pe care a comunicat-o Divanului Obștesc și Sfatului Ocârmuitor. Acest document prevedea că Regimentul de jandarmi din Moldova se împarte în două subdiviziuni, fiecare având zona de responsabilitate formată din câte șase ținuturi (județe). La fiecare ținut s-a repartizat câte o companie de jandarmi, la care s-a adăugat câte o companie la Isprăvnicia Iașului și la Poliția Capitalei. S-au format, în total, 14 companii de jandarmi ce totalizau un efectiv de 1.433 de jandarmi călări și pedeștri. Apoi, domnitorul Alexandru loan Cuza a inclus acest corp în cadrul armatei permanente și, astfel, Jandarmeria a devenit o Armă a oștirii române. În timpul regelui Carol I, la 1 septembrie 1893, Jandarmeria se constituia ca instituţie a statului, acreditată cu asigurarea securităţii şi ordinii publice, în special în mediul rural, acolo unde trăia şi muncea peste 75% din populaţia ţării.
Regimul comunist a desființat, însă, Jandarmeria în anul 1948, trupele sale trecând la Miliție sau în cadrul noilor trupe de securitate. Ca instituție de sine stătătoare, Jandarmeria a fost reînființată în 1990. Bazele organizării și funcționării Jandarmeriei Române, în conformitate cu instituțiile similare din alte state europene, au fost reglementate prin legea nr.116/1998 și legea nr. 550/2004. Misiunile principale ale Jandarmeriei Române sunt: asigurarea și restabilirea ordinii publice, transportul și paza valorilor, bunurilor și materialelor periculoase, dar și paza și apărarea obiectivelor de importanță deosebită.
„ Art. 1. – (1) Jandarmeria Romană este instituția specializată a statului, cu statut militar, componentă a Ministerului Administrației și Internelor, care exercită, în condițiile legii, atribuțiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii și liniștii publice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, a proprietății publice și private, la prevenirea și descoperirea infracțiunilor și a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum și la protecția instituțiilor fundamentale ale statului și combaterea actelor de terorism.
Art. 2. – Jandarmeria Romană își desfășoară activitatea în interesul cetățenilor, al comunității și în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.
Art. 3. – (1) Jandarmeria Romană cooperează, în îndeplinirea atribuțiilor ce îi revin potrivit legii, cu celelalte componente ale Ministerului Administrației și Internelor, cu structuri ale sistemului de apărare și securitate națională și colaborează cu organizații, instituții și autorități ale administrației publice centrale și locale, organizații neguvernamentale, cu alte persoane juridice, precum și cu persoane fizice”


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu