miercuri, decembrie 4, 2024
AcasăSocietateViolența Domestică: înțelegere, prevenție și sprijin pentru victime

Violența Domestică: înțelegere, prevenție și sprijin pentru victime

În fiecare an, data de 25 noiembrie marchează Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor, un prilej de a atrage atenția asupra unei realități dure, care afectează milioane de femei din întreaga lume. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea se alătură și în acest an acestui demers, printr-o campanie de informare desfășurată în municipiul Focșani, unde colegii noștri vor împărți flyere și vor discuta cu cetățenii despre importanța conștientizării și prevenției violenței domestice.

Din 2019, un sprijin dedicat victimelor abuzurilor

În cadrul DGASPC Vrancea, funcționează din 2019 Compartimentul Violență Domestică și Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor, un serviciu esențial care gestionează anual zeci de sesizări legate de violența domestică, fie că este vorba de victime femei, bărbați sau copii. Datoria noastră este nu doar de a manifesta solidaritate, ci și de a ne intensifica eforturile pentru a găsi soluții, pentru a lua măsuri în scopul opririi acestui fenomen global.

Violența domestică are multiple forme:

– Verbală – limbaj jignitor sau amenințări.

– Psihologică – control, șantaj, hărțuire sau intimidare.

– Fizică – agresiuni corporale sau vătămări mascate.

– Sexuală – hărțuire, viol conjugal sau manipulare sexuală.

– Economică – privare de resurse sau interzicerea activităților profesionale.

– Socială – izolarea victimei de familie și comunitate.

– Spirituală – diminuarea nevoilor moral-spirituale.

– Cibernetică – hărțuire și abuzuri în mediul online.

În cadrul Compartimentului Violență Domestică și Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor, victimele violenței domestice beneficiază gratuit de următoarele servicii:

– Informare și consiliere socială care include reintegrarea școlară (transfer școlar, identificarea unei noi școli, grădinițe sau afterschool, cursuri de alfabetizare pentru adulți sau de finalizare a unui ciclu școlar), transferul sau înscrierea la un medic de familie și orientarea către servicii medicale în funcție de necesități, orientarea către servicii specializate (exemplu pentru persoanele cu dizabilități sau încadrabile în grad de handicap).

– Informare și consiliere psihologică la domiciliu sau acolo unde victima se simte protejată și în siguranță care are ca scop dezvoltarea de abilități în vederea integrării/reintegrării sociale, oferindu-se servicii atât pentru beneficiari cât și pentru copiii acestora care îi însoțesc. Consilierea psihologică poate fi oferită sub mai multe forme și anume consiliere individuală, consiliere familială, consiliere de grup și sesiuni de educație parentală.

– Consiliere și grup suport în vederea depășirii situației de criză și a dependenței față de agresor

– Consiliere și sprijin juridic în vederea pregătirii pentru  o acțiune în instanță, a obținerii unui ordin de protecție și chiar a divorțului acolo unde situația o cere.

– Consiliere vocațională în vederea reintegrării profesionale (direcționare către cursuri profesionale, consiliere în vederea angajării sau a identificării unui loc de muncă potrivit).

– Adăpostirea victimelor și a copiilor minori care le însoțesc în locuințe protejate pe perioadă de 1 an cu posibilitatea prelungirii cu asigurarea cazării și a utilităților, hranei, produselor de îngrijire și igienă, produselor de curățenie și întreținere.

Victimelor violenței domestice, discriminării de gen și traficului de persoane din România le este pus la dispoziție numărul național de urgență de tip HELPLINE 0800.500.333, apelabil la orice oră din zi și din noapte, unde acestea pot beneficia gratuit de ajutor specializat, asistență și consiliere în vederea ieșirii din situația de criză. Acest număr poate fi apelat atât de victimă cât și de martori ai unor astfel de situații. Victimele adulte ale violenței domestice de pe raza județului Vrancea, pot semnala și lua legătura telefonic cu specialiștii din cadrul Compartimentului Violență Domestică și Sprijinirea Victimelor Infracțiunilor de luni – vineri, interval orar 8.00 – 19.00, la numărul de telefon 0784 246 135 sau de luni – joi, interval orar 8.00 – 16.30 și vineri 8.00 – 14.00, la numărul de telefon 0237 627 019 – Direcția Protecția Persoanelor cu Dizabilități și alte Persoane Vulnerabile. În spatele ușilor închise, prea multe vieți sunt marcate de frică, tăcere și suferință. Victimele violenței domestice sunt adesea prinse în capcana vulnerabilității și dependenței de agresor, simțindu-se singure și fără ieșire.  Dar împreună putem schimba acest lucru! Facem un apel puternic către comunitate: sprijiniți victimele să rupă tăcerea! Fie că sunteți o prietenă, un vecin sau un membru al familiei, fiți alături de ele. Încurajați-le să raporteze abuzul și să lupte pentru dreptul lor la o viață liberă și demnă.  Nu tolerați violența, fiți vocea celor care nu o au! Împreună, putem învinge și reda astfel liniștea și speranța victimelor. (sursa: DGASPC Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu